Home | Blog Posts Μαθητών | Χριστούγεννα

Χριστούγεννα

της Νίκης Δημητρίου

Χριστούγεννα 2021

Από 24 έως 26 Δεκεμβρίου

Στην εξωτερική ζωή

Το πρωινό της παραμονής ξεκινά με αγορές στις οποίες πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όπως και στις υπερβολές, οι οποίες και θα ευθύνονται αν μας ξεφύγουν κάποιες ευκαιρίες που επιφυλάσσει η μέρα, λόγω της υπεραισιοδοξίας μας. Σχεδιάζουμε την αυριανή μέρα με περισσή συγκέντρωση, καθώς θέλουμε όσο τίποτα να ευχαριστήσουμε τους συμμετέχοντες στο γιορτινό τραπέζι που οργανώνουμε.

Ανήμερα των Χριστουγέννων αντιλαμβανόμαστε πως οι σχέσεις μας μόνο από το βάθος τους μπορούν να μετρηθούν, και από το πάθος τους, κρατώντας βεβαίως πάντα την πολιτισμένη εξωτερική στάση των τύπων που αρμόζουν στη σοβαρότητα μας, την οποία δεν θέλουμε να αγνοούμε. Κάποιοι τυχεροί από εμάς θα βιώσουν και νύχτες όλος πάθος, γεμάτες γαργαλιστικά επακόλουθα…

Την επομένη ξυπνάμε μέσα σε ένα πλούσιο, φαντασιακό, και γεμάτο αισιοδοξία κλίμα, ενώ η έμπνευση και οι ιδέες για τη ζωή μας, ξεχειλίζουν. Οι συζητήσεις δε στις οποίες θα συμμετέχουμε θα δώσουν στο νου μας φτερά… Το απογευματάκι, χαλαρώνουμε, είτε με το έτερον μας ήμισυ κάνοντας κάτι μαζί, είτε με κάποιους κολλητούς μας.

Θέλουμε να είμαστε με ανθρώπους που εμπιστευόμαστε, και κόβουμε αβίαστα γέφυρες με όσους είναι μίζεροι, γκρινιάρηδες και εκνευριστικοί. Μέχρι και εξομολογήσεις μπορεί να ζήσουμε, καθότι η μέρα παραπέμπει σε ξεκαθαρίσματα, αλλά και βαθιές συνειδητοποιήσεις.

Εσωτερικά – Ψυχολογικά

Οι μέρες εξακολουθούν να μας βρίσκουν ακόμα με επαναστατικές τάσεις που μας ωθούν να διαλύσουμε όλα τα όρια που μας πιέζουν και μας έχουν γίνει βραχνάς. Χρειάζεται όμως ηρεμία και καλή καρδιά, ειδικά λόγω των ημερών…

Επίσης έχουμε τη δυνατότητα τώρα, να αναγνωρίσουμε τα βαθιά μας ανθρώπινα ένστικτα, και τις εμμονές μας, οι οποίες υπάρχουν για να γιατρευτούν. Ας προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε το μάθημα των αληθειών τους για μας, κι αν μας χαλάνε το γλυκό στη ζωή μας, καιρός είναι να πάρουμε εμείς τα ηνία, και να προβούμε να λύσουμε, όλα όσα μας πικραίνουν, ή μας τραβούν απ’ το λαρύγγι με το στανιό. Να πούμε: «Αρκετά!»

Η υπερβολική αισιοδοξία μπορεί να δώσει το απαραίτητο εσωτερικό άνοιγμα για να ανακαλύψουμε τα δώρα που έχουμε στη ζωή μας από τους άλλους ανθρώπους γενικά, από αυτούς που μας αγαπούν και αγαπάμε, αλλά και από το σύμπαν, όπως, και ότι δεν είμαστε εμείς το κέντρο των πάντων!

Είναι μέρες επίσης που μπορούμε πολύ εύκολα να δούμε με πρακτικότητα τις εσώτερες μας ανάγκες, αλλά και να ανακαλύψουμε αν έχουμε και σε ποιο βαθμό τον έλεγχο του εαυτού μας στο τι νιώθουμε, τι σκεφτόμαστε, τι πράττουμε, ακόμα και στα χρήματα μας, ή, αν έχουμε παραδώσει την εξουσία σε άλλους…, και πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε και αυτό επιτέλους να αλλάξει.

Αυτογνωσιακή ερμηνεία

Προς την αντιμετώπιση
Οι Άγιες ημέρες αυτές των Χριστουγέννων, δεν αφορούν μια απλή εξωτερική γιορτή, ως αφορμή για διακοπές και χαλάρωση. Αφορούν τη γέννηση του Θεανθρώπου, που παραπέμπει σε μία οικιοθελή γέννηση του παιδιού εντός μας. Στην ουσία, τη γέννηση του Θεανθρώπου, μέσα μας… Όντες καθαροί, ταπεινοί, ευαίσθητοι, ειλικρινείς, αισιόδοξοι, γεμάτοι Αγάπη. Γιατί εμείς είμαστε καί το παιδί, εμείς και ο Θεάνθρωπος. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν, τι κάνουμε συνειδητά στη ζωή μας ως προς αυτό, κι αν δεν κάνουμε ήδη έστω κάτι, από που μπορούμε να ξεκινήσουμε…

Ας θυμόμαστε

-Πως το μέλλον βρίσκεται στη συνεργασία μεταξύ μας, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον. Γιατί η συνεννόηση μας, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αποδοχής.

-Πως ο διάλογος, και η δεκτικότητα με την οποία χρειάζεται να ακούμε και την άποψη του κάθε άλλου, είναι βασική προϋπόθεση για τη δημοκρατία, ώστε μέσω ανάπτυξης διαύλων επικοινωνίας μεταξύ μας, να συμπράττουμε ατομικά ο καθένας μας, σε μία κοινωνία από κοινού, για το καλό όχι μόνο των ολίγων, αλλά όλων μας.

-Πως από την πλευρά του ο καθένας μας έχει δίκιο, άρα όλοι μας έχουμε το δίκιο μας… Όλοι, στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Όλοι πονάμε, όλοι υπομένουμε, όλοι νιώθουμε, όλοι έχουμε τις ίδιες ανάγκες.

-Πως η μεγαλύτερη Δύναμη απ’ όλες δεν είναι το χρήμα και η εξουσία, αλλά η Αγάπη, που σώζει την ψυχή μας από κάθε διαφθορά, άρα και από το σκότος…

Καλά Χριστούγεννα σε όλους μας.
Ας φωλιάσει η αγάπη στην καρδιά μας & ας παραμείνει,
ακόμα & μετά τοπ πέρας των εορταστικών ημερών!
Αμήν!

favicon