Home | Blog Posts Μαθητών | Δίας στους Ιχθύες

Δίας στους Ιχθύες

της Νίκης Δημητρίου

Το πέρασμα του Δία στους Ιχθύες

Ο Δίας, πλανήτης της επέκτασης και της ευημερίας, έκανε μία δοκιμαστική πτήση στη ζωδιακή περιοχή των Ιχθύων νωρίτερα μέσα στο 2021 στις 13 Μαΐου. Κατόπιν, γύρισε ανάδρομος και ξαναπέρασε στον Υδροχόο στις 28 Ιουλίου.

Τώρα πια όμως, και συγκεκριμένα στις 29 Δεκεμβρίου, στις 6:04 ώρα Αθήνας το πρωί, περνά οριστικά πλέον στον παραδοσιακό του χώρο στους Ιχθύες. Να σημειωθεί, πως ο Δίας, χρειάζεται δώδεκα χρόνια για να επιστρέψει στην κάθε ζωδιακή περιοχή που επισκέπτεται.

Στο πρώτο του πέρασμα στους Ιχθύες, έδειξε μονάχα κάποια μικρά δείγματα αλλά σε ορισμένους, ήταν αρκετά για τι θα επακολουθήσει… Αυτό λοιπόν που διαφαίνεται πια καθαρά, αφορά μία εύνοια άνευ προηγουμένου.

Ας πούμε όμως πρώτα τα δύσκολα. Αυτά αφορούν την επιτακτική προσοχή στη λαιμαργία, σε καταστάσεις αποφυγής από την πραγματικότητα, ποτού, φαρμάκων, χημικών και παραισθησιογόνων λόγω υπερβολής, ή, υπερβολικής αισιοδοξίας καβαλώντας καλάμια… , ή, απαλείφοντας επιπόλαια και παντελώς την αίσθηση του κινδύνου. «Παν Μέτρον Άριστον» είναι το ρητό που πρέπει να μας μείνει στο νου.

Προσοχή χρειάζεται και σε ασθένειες του ανοσοποιητικού, στον τυχοδιωκτισμό, στην αποφυγή των εύκολων αλλά αβέβαιων λύσεων, σε δικαστικές υποθέσεις με πολλά ψέματα ή ασάφειες που δεν βγάζουν αποτέλεσμα, στις αποφάσεις υπό το πέπλο ασαφών ενδείξεων, στις παρακινδυνευμένες ενέργειες, στα ταξίδια δίχως σαφή και συγκεκριμένο προορισμό, (μέσα και έξω…), και στα πολλάααα ψέματα…

Επίσης προσοχή σε ζητήματα που προκαλούν χαώδεις συναισθηματικές καταστάσεις, αλλά και όλα όσα εγερθούν εξαιτίας υπερβολής του υγρού στοιχείου ακόμα και σε φυσικό επίπεδο: Βροχοπτώσεις, πλημμύρες, καταιγίδες, ναυάγια… Και…, όχι αστεία με τη θάλασσα…!

Από την άλλη, (για να πούμε και τα «πολύ καλά»), δίνει ρομαντικούς ονειρεμένους γάμους, ευτυχία, επιτυχία, ευχαρίστηση, ταξίδια σε τόπους που χωρά μόνο η φαντασία, διδασκαλία πλούσιων εννοιών αλλά και αναγνώριση τους, ακόμα κι αν είναι δύσκολο να εκφραστούν. (που τις περισσότερες φορές είναι…)

Ανάπτυξη κάθε είδους τέχνης με τεράστια επιτυχία. Καλλιτεχνική έμπνευση, ποίηση, χορός, κινηματογράφος, και ότι άλλο αφορά τη φαντασία θα βρίσκεται στα φόρτε του. Δίνει ακόμη, μία τεράστια ανάσα αισιοδοξίας για αλλαγή προς το καλύτερο, ευγνωμοσύνη, πίστη που κινεί βουνά, απρόσμενα θετικές καταστάσεις, πλούτο φυσικό και πνευματικό.

Αλλά, εμφανίζει και παρέμβαση ενός «από μηχανής Θεού» όταν τον έχουμε πραγματικά ανάγκη και δεν βλέπουμε εμφανείς λύσεις πουθενά, ανέλπιστη τύχη, εύνοια με ένα μαγικό και ακατανόητο τρόπο, και, βαθιά πίστη στα αόρατα πνευματικά πεδία με απίστευτες αισθήσεις αγαλλίασης…

Τέλος, αποτελέσματα σε αστρικά ταξίδια, σε επαφές με αόρατους κόσμους, στις πνευματικές συνεδρίες, ενώ διεγείρει τη διαισθητική αναζήτηση, την ευδαιμονία, τον πανανθρωπισμό, την ένωση με το Θείο, το διαλογισμό και την υπέρβαση της ύλης.

Χρειάζεται να σημειωθεί, πως θα επηρεάσει τον καθένα μας σε προσωπικό επίπεδο, ανάλογα με την επαφή που θα έχει με τον Ήλιο, τη Σελήνη, τον Ωροσκόπο και το Μεσουράνημα μας πρώτιστα, και δευτερευόντως με την επαφή που θα έχει με τους προσωπικούς μας πλανήτες, δηλαδή τον Ερμή, την Αφροδίτη και τον Άρη μας. Τέλος θα εξαρτηθεί από τη θέση του γενέθλιου Δία μας και τι κάνει στο ωροσκόπιο μας, όπως και ποιον οίκο του χάρτη μας κυβερνά.

Γενικά μπορούμε να πούμε πως ευνοεί απόλυτα πλανήτες σε Σκορπιό και Καρκίνο, αμέσως μετά, (με απαραίτητη τη δική μας συνεισφορά για σίγουρη επιτυχία) σε Ταύρο και Αιγόκερο. Υπερβολή δίνει σε Διδύμους και Τοξότες, αλλά ίσως και επιτυχία, ανάλογα με τους πλανήτες, και τέλος δίνει ασάφεια σε Παρθένους, μέσα στην οποία αν βρεθούν, δεν θα γνωρίζουν πως να κινηθούν.

Ας είμαστε γενικότερα λογικοί και προσγειωμένοι, αλλά και έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε τα δώρα που θα μας προσφέρει, όντες ανοιχτοί και γεμάτοι αισιοδοξία. Το σίγουρο είναι πως κάποια πράγματα, θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Ας τα απολαύσουμε, αλλά με σύνεση!

Για την Ιστορία

Ο Δίας γεννήθηκε στην Κρήτη σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία
Δύο σπήλαια πάνω στα Κρητικά βουνά διεκδικούν την τιμή της γενέτειρας του μεγαλύτερου θεού στην αρχαία Ελλάδα, το Δικταίο Άντρο, σπήλαιο στην κεντρο-ανατολική Κρήτη, και το σπήλαιο Ιδαίο Άντρο στο ψηλότερο βουνό της Κρήτης, το όρος Ίδη ή Ψηλορείτης. Δεν υπάρχει καμιά πληροφορία που να μας διευκρινίζει που ακριβώς γεννήθηκε ο Δίας και το κάθε σπήλαιο έχει τους δικούς του υποστηρικτές.

Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι η Κρήτη ήταν ο τόπος γέννησης του Δία, και μάλιστα με τρόπο που έχει πολλές ομοιότητες με τη γέννηση του Χριστού πολλούς αιώνες αργότερα σε ένα άλλο σπήλαιο στο σημερινό κράτος του Ισραήλ.

Ο Ουρανός, η Γαία και ο Κρόνος
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με την Θεογονία του Ησίοδου, οι πρώτοι θεοί στην απαρχή του Κόσμου ήταν ο Ουρανός και η Γαία. Ο Ουρανός, για να μη χάσει την εξουσία του, φοβούμενος τη διαδοχή, έριχνε τα παιδιά του στα έγκατα της γης.

Η Γαία, που δεν ήταν οπαδός αυτής της συμπεριφοράς του συζύγου της, έκρυψε στη νυφική της κλίνη το γιο της Κρόνο και στη συνέχεια τον βοήθησε να πάρει τη θέση του πατέρα του.

Σύμφωνα με το μύθο, ακολουθώντας τη συμβουλή της Γαίας, ο Κρόνος πήρε ένα δρεπάνι και έκοψε τα γεννητικά όργανα του Ουρανού, τα έριξε στη θάλασσα και έτσι γεννήθηκε η πανέμορφη θεά του έρωτα η Αφροδίτη.

Ο Κρόνος και η Ρέα, η Γέννηση του Δία στην Κρήτη
Την ίδια μοίρα με τον πατέρα του είχε όμως και ο Κρόνος που φοβούμενος την κατάρα – προφητεία του πατέρα του, κατάπινε τα παιδιά του ώστε να μην τον γκρεμίσουν από την θέση της εξουσίας του.

Ο Κρόνος με τη Ρέα είχαν γεννήσει άλλα πέντε παιδιά πριν τον Δία, που όλα είχαν καταλήξει στο στομάχι του πατέρα τους. Όταν η Ρέα έμεινε ξανά έγκυος στο Δία δεν ήθελε να έχει και αυτός την ίδια τύχη με τα προηγούμενα παιδιά τους γι’ αυτό ζήτησε τη βοήθεια των γονιών της (Ουρανού και Γαίας).

Ακολουθώντας τη συμβουλή τους, πήγε στην Κρήτη και κρύφτηκε σε ένα σπήλαιο στα κρητικά βουνά για να φέρει στον κόσμο το μωρό κρυφά από τον παιδοφάγο σύζυγο της τον Κρόνο. Τους πόνους της γέννας η Ρέα προσπαθούσε να τους καταπνίξει και να μη φωνάξει βυθίζοντας τα δάκτυλα της στη γη.

Από κάθε δάχτυλο που χώθηκε στη γη, δημιουργήθηκε ένας από τους δέκα Δάκτυλους, αγαθά πλάσματα που ζούσαν στα Κρητικά βουνά. Σε όλη τη διάρκεια της γέννας, την είσοδο της σπηλιάς φρουρούσαν οι μυθικοί Κουρήτες, που σε πολλούς μύθους ταυτίζονται με τους Δάκτυλους.

Η Ρέα μόλις γέννησε το Δία, το υγιές αγοράκι που αργότερα θα γινόταν ο πατέρας των θεών του Ολύμπου, το έδωσε στους Κουρήτες να το προσέχουν. Αυτοί πατούσαν δυνατά τα πόδια τους χορεύοντας ή χτυπούσαν τα τύμπανα και τις μεταλλικές τους ασπίδες για να καλύψουν το κλάμα του μωρού.

Η Ρέα για να ξεγελάσει τον σύζυγό της Κρόνο, αντί για το νεογέννητο βρέφος του έδωσε μία πέτρα τυλιγμένη σε σπάργανα. Αυτός κατάπιε αμέσως το δήθεν βρέφος και επαναπαύτηκε για μια ακόμη φορά ότι ο θρόνος του δεν κινδύνευε από τα παιδιά του.

Ο Δίας μεγαλώνει κρυμμένος στα βουνά της Κρήτης
Στο μεταξύ ο μικρός Δίας μεγάλωνε στη σπηλιά που παρέμενε κρυμμένος πάνω στα βουνά της Κρήτης. Στην ανατροφή του Δία σημαντικό ρόλο έπαιξαν η κατσίκα Αμάλθεια και η νύμφη Μέλισσα.

  • Η Αμάλθεια, κατσίκα ή για άλλους νύμφη, έδινε το γάλα της στο θείο βρέφος και από το κέρατό της έβγαιναν κάθε λογής αγαθά.
  • Η νύμφη Μέλισσα τον ντάντευε και τον φρόντιζε μεγαλώνοντας σε ό,τι χρειάζεται ένα παιδί ενώ του έδινε θρεπτικό μέλι για να μεγαλώσει πιο γρήγορα.

Η Τιτανομαχία – Ο Δίας παίρνει το θρόνο από τον Κρόνο
Όταν κάποτε ο Δίας μεγάλωσε και έφτασε στην κατάλληλη ηλικία, έδιωξε τον Κρόνο και πήρε τη θεϊκή του εξουσία, είτε αναίμακτα είτε μετά από μια τρομερή μάχη, την Τιτανομαχία, όπως αναφέρεται σε άλλη εκδοχή του μύθου.

Σύμφωνα με την εκδοχή της Τιτανομαχίας, όταν ο Δίας πήγε να βρει τον πατέρα του Κρόνο για να διεκδικήσει την εξουσία, του έσκισε την κοιλιά από όπου αμέσως ξεπετάχτηκαν όσα από τα παιδιά του είχε καταπιεί στο παρελθόν: η Ήρα, ο Ποσειδώνας, η Εστία, η Δήμητρα και ο Πλούτωνας (Άδης). Με τη βοήθειά τους ο Δίας πολέμησε ενάντια στους Τιτάνες που είχαν την κυριαρχία του σύμπαντος με επικεφαλής τον Κρόνο.

Ο πόλεμος αυτός (Τιτανομαχία) ήταν πολύ σκληρός αλλά τελικά κατέληξε να επικρατήσουν ο Δίας και τα αδέρφια του, που μαζί με τα παιδιά του Δία έφτιαξαν το αρχαίο ελληνικό δωδεκάθεο, τους 12 θεούς του Ολύμπου.