Home | Blog Posts Μαθητών | Άρης στον Καρκίνο

Άρης στον Καρκίνο

της Νίκης Δημητρίου

Το αρσενικό – Ο εραστής

Ο Άρης στον Καρκίνο, εύλογο είναι να πούμε πως είναι πολύ χαμηλών τόνων, αλλά και ντροπαλός, όσων αφορά τα ερωτικά ζητήματα. Το πιο πιθανό είναι πως θα έχει ανάγκη να αισθανθεί οικειότητα πριν προχωρήσει σε μία σχέση, ή για να κάνει μία ερωτική πρόταση στη γυναίκα που τον ενδιαφέρει.

Δεν πρόκειται να παραδεχτεί όμως ποτέ εύκολα τα συναισθήματα που τρέφει, καθώς θεωρεί μειονέκτημα για έναν άντρα τον υπέρμετρο συναισθηματισμό που διαθέτει. Κάτι όμως που δεν μπορεί και να αποφύγει. Θέλει να τον αποδέχονται στην ουσία σαν γνήσιο βαρβάτο αρσενικό, ακόμα κι αν δεν πληρεί τις προϋποθέσεις…

Δεν πρόκειται να παραδεχτεί όμως ποτέ εύκολα τα συναισθήματα που τρέφει, καθώς θεωρεί μειονέκτημα για έναν άντρα τον υπέρμετρο συναισθηματισμό που διαθέτει. Κάτι όμως που δεν μπορεί και να αποφύγει. Θέλει να τον αποδέχονται στην ουσία σαν γνήσιο βαρβάτο αρσενικό, ακόμα κι αν δεν πληρεί τις προϋποθέσεις…

Χρειάζεται πολύ αγάπη, φροντίδα, κατανόηση και υποστήριξη, για να μπορέσει να δει, αλλά και να δεχτεί την πραγματικότητα. Είναι ένα αρσενικό που στην ουσία θα λαχταρούσε κάθε γυναίκα (μια και μπορεί να αντιληφθεί πολύ εύκολα τον πλούτο του κόσμου των συναισθημάτων), κάτι όμως που ο ίδιος δεν το πιστεύει αρχικά.

Είτε λοιπόν θα μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που θα του εξηγήσουν ότι οι ικανότητες του είναι άλλες από αυτές του προτύπου του άντρα, είτε, πολύ αργότερα, θα πρέπει να περάσει από μία ψυχαναλυτική διαδικασία, ώστε να καταφέρει να λειτουργήσει χωρίς τις συγκρούσεις που του δημιουργούν η κοινωνία και τα πρότυπα.

Ένας εραστής λοιπόν με Άρη στον Καρκίνο (χωρίς συμπλέγματα), αντιλαμβανόμαστε πως είναι τρυφερός, λατρεύει τα χάδια, τις αγκαλιές και το … χουχούλιασμα. Γι’ αυτόν η σχέση αφορά ένα από τα πιο γλυκά κομμάτια στη ζωή του, και θα προσπαθήσει να της δώσει, όλη την ασφάλεια και σιγουριά που χρειάζεται για να κρατήσει σταθερή στο χρόνο, με φροντίδα και πραγματική οικειότητα.

Γυναίκα με Άρη στον Καρκίνο

Με προβαλλόμενο τον Άρη
Λειτουργεί όχι από την ίδια, αλλά μέσω του συντρόφου που διαλέγει να μοιραστεί το κρεβάτι της μαζί του. Ο τρόπος με τον οποίο φέρεται και πράττει αυτός ο άνθρωπος, είναι ιδανικός για να εκφράσει τα στοιχεία του Άρη στον Καρκίνο, τα οποία διαθέτει στο χάρτη της… Έτσι οπότε καταφέρνει η γυναίκα να βιώνει αυτές τις ενέργειες, ικανοποιώντας την ανάγκη εκδήλωσης τους στη ζωή της.

Με τον Άρη όταν τον λειτουργεί η ίδια η γυναίκα
Η γυναίκα με Άρη στον Καρκίνο ότι κι αν κάνει στη ζωή της, θα το κάνει υπό το πρίσμα της πατρικής της οικογένειας. Αργότερα, και όταν ακόμα φτιάξει το δικό της σπιτικό (καθώς θα μεγαλώσουν και οι υποχρεώσεις της), όλες της οι δράσεις θα εξακολουθούν να έχουν υπόβαθρο την οικογένεια, πατρική ή συζυγική, ή και τα δύο. Κι αυτό, για πάντα…

Είτε λοιπόν θα διεκδικεί και θα λύνει τα ζητήματα που θα προκύπτουν στα σπίτι, είτε ακόμα κι όταν θα διεκδικεί έξω, στην κοινωνία πράγματα για την καλυτέρευση της ζωής της, το υπόβαθρο τους θα κρύβεται στην οικογένεια.

Όλη της η ζωή θα περιστρέφεται γύρω από αυτήν. Όσον αφορά τα άτομα, καί όσον αφορά το χώρο του σπιτιού. Θα είναι μία υπέροχη οικοδέσποινα, που θα κάνει όποιον επισκεφτεί αυτή την τόσο προστατευμένη φωλιά να νιώσει τη θαλπωρή, τη ζεστασιά και την ασφάλεια, που νιώθει και η ίδια στο βασίλειο του σπιτιού της.

Όμως επειδή η Σελήνη έχει να κάνει με τη συναισθηματική διακύμανση, και ο Άρης είναι ένας ενεργοποιητής, πολύ συχνά να νιώθει μέσα της αναστατωμένη χωρίς αιτία. Η ένταση αυτή μπορεί να βγαίνει συχνά προς τα μέλη της οικογένεια της, και αυτό είναι και το μελανό σημείο του Άρη της…

Όμως επειδή η Σελήνη έχει να κάνει με τη συναισθηματική διακύμανση, και ο Άρης είναι ένας ενεργοποιητής, πολύ συχνά να νιώθει μέσα της αναστατωμένη χωρίς αιτία. Η ένταση αυτή μπορεί να βγαίνει συχνά προς τα μέλη της οικογένεια της, και αυτό είναι και το μελανό σημείο του Άρη της…

Από την άλλη, υπάρχει βέβαια και η περίπτωση η γυναίκα αυτή να εργάζεται. Τότε πολύ πιθανό να νιώθει το χώρο της εργασίας της σαν προέκταση του σπιτιού της. Γενικότερα, αν δεν νιώθει ασφαλείς στο σπίτι ή την εργασία της μπλοκάρεται, και δεν μπορεί να δράσει.

Ο Άρης στον Καρκίνο ανεξαρτήτως φύλου

Ο Άρης στον Καρκίνο δεν λειτουργεί όπως το καθιερωμένο πρότυπο του αρσενικού που είναι θεωρητικά ένας κυνηγός, με αρκετές δόσεις αρρενωπότητας, δύναμης, και βαρβαρότητας (όπως ήδη είπαμε). Έχει όμως την ικανότητα να κρατήσει απόλυτα προστατευμένο ένα περιβάλλον. Αν τον βάλουμε λοιπόν φύλακα και του πούμε ότι «από εδώ δεν πρέπει να περάσει κανείς και τίποτα», πιστέψτε με, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει να γίνει.

Συντηρεί λοιπόν και προστατεύει κατ’ αρχήν την οικογένεια του. Προσφέρει σ’ αυτήν πάντα το καλύτερο δυνατό, βασισμένο στα δικά του μέτρα και σταθμά για την προστασία και την ασφάλεια. Είναι ένας άγρυπνος φρουρός. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα προστατέψει και την ομάδα του, την πόλη του ή τη χώρα του (ως το σπίτι του), σε περίπτωση οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής. Να ενημερώσω εδώ (για όσους δεν γνωρίζουν) ότι η Κρήτη, έχει Άρη στον Καρκίνο (κι αυτό τα λέει όλα). Πολεμά πάντα συσπειρωμένα και ανελέητα για να προστατέψει τα πάτρια εδάφη της!

Η ικανότητα του Άρη στον Καρκίνο είναι να πολεμήσει για να προστατεύσει όλα όσα αγαπά, τα οποία του δίνουν πληρότητα και ασφάλεια. Σκοπό έχει να προστατεύσει στην ουσία όλα τα καλά συναισθήματα που έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει ως άνθρωπος. Υποσυνείδητα, να προστατέψει … την Ψυχή του.

Κατά τον ίδιο τρόπο προστατεύει και τους δικούς του ανθρώπους. Αυτούς, που είναι οικογένεια του, αλλά και αυτούς που θεωρεί οικογένεια. Μάλιστα, θα έδινε μέχρι και τη ζωή του γι’ αυτούς, θεωρώντας βέβαια πως μόνο ο ίδιος έχει δικαιώματα επάνω τους. (Όπως καταλαβαίνουμε, αυτό το έχουν κοινό καί οι γυναίκες, αλλά και οι άντρες με Άρη στον Καρκίνο). Κάτι που αποτελεί, μία από τις κύριες διαστρεβλώσεις που έχει.

Από μία άλλη πλευρά είναι το άτομο που μπορεί να καταλάβει τα συναισθήματα του περιβάλλοντος και τις ανάγκες του, και να κάνει κάτι γι’ αυτές. (Αν εργαστεί με τον εαυτό του). Μπορεί να δώσει υποστήριξη και φροντίδα. Να δώσει παρηγοριά, να ανακτήσει παλιές μνήμες και να τις γιατρέψει.

Είναι το άτομο που αν είσαι φίλος του δεν θα σε προδώσει ποτέ. Θα κοιτάζει πάντα να σε βοηθήσει –συναισθηματικά και πρακτικά- ώστε να υπάρχει στη φιλία σας μόνιμα ένα περιβάλλον θαλπωρής και ασφάλειας.

Όντας ικανός να κάνει τα πάντα γι’ αυτούς που αγαπά, αν καταφέρει να συνειδητοποιήσει πως το συναίσθημα δεν είναι ντροπή, αλλά ούτε και η ευαλωτότητα ελάττωμα. Αντίθετα, υπάρχει δύναμη στην κατανόηση και υπεράσπιση των αδικημένων, αυτών που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, των πικραμένων και των ευάλωτων.

Έτσι κατ’ αρχήν πρέπει να φερθεί απέναντι στον εαυτό του. Να αναγνωρίσει πως είναι βούτυρο μέσα του, και πως πρέπει να αισθάνεται περήφανος, γιατί μόνο ένας πραγματικά μεγάλος άνθρωπος μπορεί να έχει την κατανόηση των ανθρώπινων συναισθημάτων, που οδηγούν στην πραγματική αγάπη.

Αρκεί, να πάψει να εργάζεται με τον Άρη του ζώντας φοβικά, και επιτιθέμενα, (για να προλάβει να μην πειράξουν το βάθος της ευαισθησίας του), γιατί τότε γίνεται ψυχρός, και δημιουργεί τεράστιες εσωτερικές συγκρούσεις. Δεν μπορεί κανείς να γίνει κάτι, (αν δεν το ‘χει μέσα του), που δεν είναι ήδη. Δεν ασχολούνται λοιπόν οι πάντες με το να σχεδιάζουν συνεχώς πως θα πληγώσουν τον Άρη στον Καρκίνο. Ούτε ο κόσμος έχει μόνιμα αυτόν το σκοπό.

Απλά ο κόσμος μας είναι αυτό που είναι. Και είναι σκληρός. Αυτό οπότε που πρέπει να κάνει ο Άρης στον Καρκίνο, είναι να μετατρέψει με όλες του τις δυνάμεις αυτά που θεωρεί ελαττώματα ή αδυναμίες, σε δύναμη με αυτοπεποίθηση. Γιατί ότι έχει είναι εργαλεία προς χρησιμοποίηση, και από τον ίδιο εξαρτάται πως θα τα λειτουργήσει: Καταστροφικά, με απογοήτευση, φοβίες και σύνδρομα, ή ισορροπημένα, δημιουργικά, και προς όφελος του και των συνανθρώπων του;

Άρης στον Καρκίνο – Αυτογνωσία & διαλογισμός

Ότι ισχύει πάντα για τον εξωτερικό κόσμο, με τον αντίθετο ακριβώς τρόπο, λειτουργεί στον εσωτερικό και τα ανώτερα επίπεδα. Άρα, ο συναισθηματικός κόσμος με τον οποίο έρχεται σε επαφή ο Άρης στον Καρκίνο, είναι ιδανικός για να έρθει σε επαφή με την πηγή των πραγμάτων, μέσα από βύθιση και υπέρβαση…

Την πηγή των πραγμάτων από την οποία προήλθαμε όλοι, ως το πραγματικό μας σπίτι και την αφετηρία μας. Αυτό στο οποίο και θα καταλήξουμε τελικά όλοι μας φεύγοντας… Αποσαφηνίζει τη μήτρα της δημιουργίας, το σπίτι του Θεού στο οποίο νιώθουμε απόλυτα προστατευμένοι ο Άρης στον Καρκίνο. Αυτή την αίσθηση είναι αναγκαίο να κρατάει κατά τη διάρκεια της ζωής του, ότι κι αν συμβαίνει στον εξωτερικό κόσμο…

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως ο διαλογισμός βρίσκει μεγάλη ανάπτυξη στον Άρη στον Καρκίνο, γιατί κάνει τον άνθρωπο να εμβαθύνει στον εαυτό του. Χρειάζεται όμως να το κάνει, όχι ως αποφυγή από τα εξωτερικά βάσανα, αλλά ως συνειδητοποιημένη αναγκαιότητα, αφού θα λυθούν ψυχολογικά πρώτα οι διαστρεβλώσεις του, και θα έχει κατανοηθεί η αξία των ικανοτήτων αυτού του Άρη, ώστε να γίνει από επιλογή.