Home | Blog | Τα “τυχαία” ονόματα των Πλανητών

Τα “τυχαία” ονόματα των πλανητών

(από τον Ερμή μέχρι τον Κρόνο)

Τα παλιά τα χρόνια

Στην αρχαιότητα οι γνωστοί πλανήτες ήταν ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος. Οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν τα ονόματα αυτά στους πλανήτες, προφανώς επειδή παρατήρησαν ομοιότητες των πλανητών με τις θεότητες.

Ο “γοργοπόδαρος” Ερμής

Ο Ερμής  είναι πολύ κοντά στον Ήλιο και παρατηρώντας την γρήγορη κίνηση του, τον παρομοίασαν με τον “γοργοπόδαρο” Ερμή. Επιπλέον κάτι που δεν γνώριζαν οι αρχαίοι είναι πως ο πλανήτης διαθέτει άφθονο άνθρακα με τη μορφή του γραφίτη (του υλικού που χρησιμοποιείται στα μολύβια). Τυχαίο πως ο πλανήτης Ερμής όπως και ο θεός Ερμής κυβερνά την επικοινωνία, τον γραπτό και προφορικό λόγο ?

Η “εωσφόρος”

Η Αφροδίτη πήρε το όνομά της από την θεά Αφροδίτη γιατί είναι πολύ όμορφη! Είναι εξαιρετικά λαμπερή γιατί αντανακλά σχεδόν όλο το φως του Ήλιου. Αντίθετα η ίδια στην επιφάνεια της είναι σκοτεινή. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως φοβίζει κάποια μυαλά αυτή η αντίθεση, ενώ το άλλο όνομα του πλανήτη Αφροδίτη είναι “εωσφόρος”, δηλαδή αυτή που φέρνει το φως.! Το σύμβολο του πλανήτη είναι το σύμβολο του ωαρίου, ενώ μπορούμε να παρατηρήσουμε την εκπληκτική ομοιότητα της με αυτό σαν εικόνα αλλά και σαν συμπεριφορά. Αστρολογικά συμβολίζει την γυναίκα, το θηλυκό που αναμένει με χάρη την αρσενική παρουσία. Τη γυναίκα που σαγηνεύει και κατακτά με την αδράνεια της. Είναι αστρολογικό σύμβολο της ερωτεύσιμης γυναίκας. Υπονοεί τους τρόπους που χρησιμοποιούμε για να αρέσουμε στο περιβάλλον μας.

The solar system in ancient Greece

Ο ματωμένος πλανήτης

Ο οξειδωμένος σίδηρος στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη, σε συνδυασμό με τη «σκονισμένη» του ατμόσφαιρα, του προσδίδουν ένα κόκκινο χρώμα το οποίο μοιάζει με αίμα.  Αίμα έχουμε στους πολέμους και θεός των πολέμων και της αυθόρμητης διεκδίκησης ήταν ο θεός Άρης. Η ανακάλυψη του σιδήρου άλλαξε όλη την ανθρώπινη εξέλιξη και μαζί την τέχνη του πολέμου. Στην ουσία η ανθρωπότητα πέρασε από την εποχή του χαλκού στην εποχή του σιδήρου. Τα όπλα από ξύλο, χαλκό και πέτρα αντικαταστάθηκαν από τα σιδερένια, με την ανθρωπότητα να ανοίγει τον δρόμο της διεκδίκησης με όλων των ειδών τα αποτελέσματα.

Ο Εν-Δια-φέρον

Για τον πλανήτη Δία, η εξήγηση είναι πολύ εύκολη. Είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος. Η μάζα του είναι μεγαλύτερη από το σύνολο των μαζών όλων των υπολοίπων και σε τροχιά γύρω του, βρίσκονται 67 φεγγάρια. Λογικά λοιπόν οι Αρχαίοι Έλληνες αστρονόμοι του έδωσαν το όνομα του βασιλιά των Θεών. Σύμφωνα με τον αποσυμβολισμό του μύθου της γέννησης του Δία, έχουμε να κάνουμε με την εμψύχωση καθώς και με την έναρξη της ζωής. Το όνομα “Ζευς” σημαίνει ζωή, έτσι οτιδήποτε φέρνει μέσα του έναν σπόρο πνευματικό το ονομάζουμε Εν- Δία- φέρον, ενώ την ίδια ονομασία χρησιμοποιούμε και για τις γυναίκες που εγκυμονούν το έμβρυο, λέμε πως βρίσκονται σε Εν-Δια-φέρουσα. Η εικόνα του γονιμοποιημένου ωαρίου μοιάζει εκπληκτικά με τον πλανήτη Δία, εντελώς “τυχαία” όπως κάποιοι ισχυρίζονται.

Το όριο

Ο Κρόνος τέλος, ο πιο απομακρυσμένος για τους Αρχαίους Έλληνες πλανήτης. Ήταν και ο τελευταίος που μπορούσαν να αντιληφθούν. Αργός σε κίνηση,  τους έδινε τον χρόνο παρατήρησης αλλά και αυτός που μέσα από την τροχιά του εμπεριείχε και όλους τους άλλους, αφού κατά την μυθολογία τους “‘κατάπινε”. Η ενέργεια του Κρόνου αστρολογικά έχει να κάνει με την ύλη, τα πρακτικά προβλήματα που συναντάμε καθώς και με όλων των ειδών τις “δεσμεύσεις” που υπηρετούμε.

Συμπέρασμα

Από ότι φαίνεται τα “τυχαία” ονόματα των πλανητών, μόνο τυχαία δεν δόθηκαν. Οι πλανήτες είναι δεμένοι με την ενέργεια του ονόματος τους. Αστρολογικά είναι εμφανείς αυτές οι ομοιότητες με τα αστρονομικά και μυθολογικά τους χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια θα υπάρξει άρθρο και για τους υπόλοιπους πλανήτες.  Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός πως με κάποιο τρόπο επιλέγονται ονόματα, τα οποία ταιριάζουν τόσο στη μορφολογία των πλανητών, όσο και στην ενέργεια που εκπροσωπούν.

favicon
Ελίνα Βατικιώτη
Ελίνα Βατικιώτη
Η Ελίνα Βατικιώτη είναι αναγνωρισμένη Αστρολόγος, ιδρύτρια του Elina Vatikioti Astrology School. Διδάσκει μαθήματα Αστρολογίας στο Αστρολογικό Σχολείο και στον ελεύθερο χρόνο της γράφει άρθρα στο blog της σελίδας του σχολείου. Είναι δημιουργός μιας εξαιρετικής τεχνικής για αστρολογική πρόβλεψη, την Τεχνική της Πεταλούδας, και μιας τεχνικής αυτογνωσίας βασισμένη στον Αστρολογικό Χάρτη, τον Μίτο της Αριάδνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *