Home | Blog | Αστρολογικό Λεξικό

Αστρολογικό Λεξικό

Το Αστρολογικό Λεξικό φτιάχτηκε για να βοηθήσει τους φίλους της Αστρολογίας, να έχουν μια γρήγορη κι εύκολη πρόσβαση σε διάφορες Αστρολογικές έννοιες.

Οποιαδήποτε έννοια θεωρείτε πως λείπει και αφορά σε Αστρολογικά δεδομένα, καλό θα ήταν να μας την υποδείξετε για να την προσθέσουμε στο Αστρολογικό Λεξικό.

Αστρολογικό Λεξικό, γράμμα Α

Αδυναμία

Σαν Αδυναμία ενός πλανήτη, ορίζουμε τη ζωδιακή θέση που βρίσκεται απέναντι από τη θέση που Κυβερνά ο πλανήτης. Έτσι π.χ ο Άρης κυβερνά το Ζώδιο του Κριού, άρα σε αδυναμία βρίσκεται στον Ζυγό.

Άγονα Ζώδια

Σαν άγονα Ζώδια αναφέρονται οι Ζωδιακές Περιοχές που ανήκουν στους Διδύμους, τον Λέοντα και την Παρθένο.

Αέρινα Ζώδια

Οι Ζωδιακές περιοχές οι οποίες έχουν τη φύση του Αέρα είναι των Διδύμων, του Ζυγού και του Υδροχόου.

Αιγόκερως

Ο Αιγόκερως είναι Αστερισμός, αλλά αποτελεί και τη δέκατη στη σειρά Ζωδιακή περιοχή. Το σύμβολό του είναι ένας τράγος και υπονοεί την ανάγκη για ανοδική πορεία.

Ακμή Οίκου

Ακμή Οίκου ονομάζεται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ δύο οίκων. Το ενεργειακό δυναμικό της ακμής θεωρείται πως είναι το πιο ισχυρό.

Αμοιβαία Υποδοχή

Αμοιβαία Υποδοχή συμβαίνει μεταξύ δύο πλανητών. Για να συμβεί πρέπει ο ένας πλανήτης να βρίσκεται στη ζωδιακή περιοχή που Κυβερνά ο άλλος. Παράδειγμα: Σελήνη στη Παρθένο και Ερμής στον Καρκίνο.

Ανάδρομος Πλανήτης

Ανάδρομος πλανήτης ονομάζεται αυτός που φαινομενικά κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που κινούνται οι πλανήτες πάνω στην εκλειπτική.

Ανάλυση και Σύνθεση Αστρολογικού Χάρτη

Ονομάζεται η εργασία που κάνει ο Αστρολόγος για να μπορέσει να καταλήξει σε ορθή ερμηνεία ενός προσωπικού αστρολογικού Χάρτη. Από τη μία δηλαδή αναλύει κάθε πλανήτη σε ζώδιο και θέση, ενώ μετά από την ανάλυση, χρειάζεται να Συνθέσει τις πληροφορίες που πήρε ώστε να καταλήξει σε σωστά συμπεράσματα. Η Σύνθεση του Αστρολογικού Χάρτη θεωρείται η πιο δύσκολη Αστρολογική Εργασία.

Ανατολή

Σαν Ανατολή ορίζεται ο Ωροσκόπος, ο οποίος υποδηλώνει τον Ορίζοντα. Την στιγμή που Ανατέλλει ο Ήλιος από τον Ορίζοντα, ο Ήλιος και ο Ωροσκόπος βρίσκονται ακριβώς στην ίδια θέση.

Ανθρώπινα Ζώδια

Σαν Ανθρώπινα Ζώδια ορίζονται οι Ζωδιακές Περιοχές οι οποίες συμβολίζονται με ανθρώπινη μορφή. Αυτές είναι των Διδύμων, της Παρθένου και του Υδροχόου.

Ανοχή

Ανοχή ονομάζεται το όριο απόστασης (σε μοίρες ) μεταξύ δύο πλανητών ώστε να δημιουργείται μεταξύ τους όψη.

Αντίθεση

Αντίθεση ονομάζεται η όψη που δημιουργούν μεταξύ τους δύο πλανήτες, όταν ο ένας βρίσκεται απέναντι από τον άλλον και σε απόσταση 180μοιρών.

Αντισκιά

Αντισκιά της θέσης ενός πλανήτη θεωρείται το σημείο σε ζωδιακή θέση και μοίρα, που δημιουργεί μαζί με την πραγματική θέση του πλανήτη, μεσοδιάστημα στην 0 μοίρα του Αιγόκερω ή του Καρκίνου. (Το τόξο που λαμβάνουμε υπ όψη μας είναι πάντα το μικρότερο και η 0 μοίρα ονομάζεται αστρολογικά πρώτη μοίρα). Αστρολογικά υπονοεί το παρασκήνιο.

Αποκλίνουσα όψη

Αποκλίνουσα όψη ονομάζεται η όψη δύο πλανητών όταν αφού έχει ολοκληρωθεί η όψη, ο πιο γρήγορος πλανήτης αποχωρίζεται από τον πιο αργό.

Αργοί πλανήτες

Οι πλανήτες από τον Κρόνο και μετά δηλαδή Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας, ονομάζονται αργοί, λόγω της αργής κίνησης που έχουν γύρω από τον Ήλιο.

Άρης

Ο Άρης ήταν μυθολογική θεότητα και είναι πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος. Ονομάζεται και “κόκκινος πλανήτης” λόγω του ερυθρού χρώματος που παρουσιάζει. Ανήκει στους λεγόμενους προσωπικούς πλανήτες και συμβολίζει τους τρόπους διεκδίκησης.

Αρμονικές Όψεις

Σαν αρμονικές ορίζονται οι όψεις οι οποίες προδιαθέτουν σε μια ευκολία εκπλήρωσης. Αυτές οι όψεις είναι το τρίγωνο και το εξάγωνο, ενώ η σύνοδος θεωρείται αρμονική ανάλογα με τους Πλανήτες και τη Ζωδιακή τους περιοχή.

Αρσενικά Ζώδια

Αρσενικά Ζώδια ονομάζονται αυτά που παρουσιάζουν εξώστρεφα χαρακτηριστικά, δηλαδή τα ζώδια της Φωτιάς (Κριός – Λέοντας – Τοξότης) και του Αέρα (Δίδυμοι – Ζυγός – Υδροχόος).

Αστερισμός

Αστερισμός ονομάζεται μια ομάδα αστεριών τα οποία είναι φαινομενικά ενωμένα μεταξύ τους. Αυτή η ένωση παράγει εικόνες οι οποίες είναι ορατές σε εμάς και χρησιμεύουν για την ευκολότερη διαίρεση του ουρανού και αναγνώριση συγκεκριμένων αστεριών.

Αστρολογία

Η αστρολογία είναι η τέχνη που μελετά τις σχέσεις ανάμεσα στις κινήσεις των πλανητών και στα γήινα συμβάντα, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε κοσμικό. Η Αστρολογική γνώση απαρτίζεται από διάφορους τομείς.
Η άποψη μου είναι πως είναι μοιρολατρικό να πιστεύει ο κόσμος πως η Αστρολογία είναι μόνο εργαλείο πρόβλεψης. Η αυτοβελτίωση ενός ανθρώπου μέσα από την αυτογνωσία, μπορεί να τον οδηγήσει πάνω από οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Αστρολόγος

Αστρολόγος ονομάζεται ο άνθρωπος που έχει μελετήσει την τέχνη της Αστρολογίας και είναι σε θέση να ερμηνεύσει έναν γενέθλιο αστρολογικό χάρτη, βάση της γνώσης που έχει λάβει. Για να την εξασκήσει σαν επάγγελμα θα πρέπει να έχει ολοκληρωμένη αστρολογική γνώση, ήθος και αντικειμενικότητα.

Ατομικότητα

Ατομικότητα ονομάζεται η τέχνη της ομαδοποίησης πολλών διαφορετικών λειτουργιών οι οποίες είναι άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους, δεν απομονώνονται και δεν διαιρούνται. Σε ένα Ωροσκόπιο η Ατομικότητα συμβολίζεται με τον Ήλιο.

Αφήλιο

Αφήλιο ονομάζεται το πιο μακρινό σημείο της τροχιάς ενός πλανήτη από τον Ήλιο. Το αφήλιο της Γης πραγματοποιείται κοντά στις 4 Ιουλίου κάθε χρονιάς. Είναι η ημέρα που η Γη βρίσκεται στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς της γύρω από τον Ήλιο.

Αφροδίτη

Η Αφροδίτη ήταν μυθολογική θεότητα και είναι πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος. Ονομάζεται και “Πούλια”, “Αυγερινός” και “Εωσφόρος” . Ανήκει στους προσωπικούς πλανήτες και συμβολίζει τους τρόπους που εκφράζουμε τα συναισθήματα αγάπης.

Άφωνα Ζώδια

Σαν Άφωνα Ζώδια ορίζονται τα Ζώδια της τριπλότητας του Νερού, δηλαδή ο Καρκίνος, ο Σκορπιός και οι Ιχθύες. (ονομάζονται έτσι προφανώς διότι δεν ορίζεται η έννοια τους από τη λογική – τον λόγο – τη φωνή).

Aurora Borealis ( Βόρειο σέλας )

Σέλας ονομάζεται ένα εντυπωσιακό φαινόμενο στην ανώτερη ατμόσφαιρα της γης και συμβαίνει κυρίως στους πόλους. Θεωρείται σπάνιο φαινόμενο για τις χώρες της Μεσογείου. Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στους πόλους τόσο πιο ορατό είναι. Ο ουράνιος θόλος γεμίζει με φωτεινά χρώματα και σχέδια τα οποία δεν αφήνουν κανένα ανθρώπινο πλάσμα ανεπηρέαστο στη μαγεία του.

Αστρολογικό Λεξικό, γράμμα Β

Βορράς

Ο Βορράς ενός Ωροσκοπίου βρίσκεται στην ακμή του τετάρτου Οίκου και όχι στην ακμή του Μεσουρανήματος. Οπτικά μας ξεγελά ο Αστρολογικός Χάρτης έχοντας υπόψη μας πως ο Βορράς βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όπως κοιτάμε την υδρόγειο. Αυτό είναι σωστό, με τη διαφορά πως σε αυτή την περίπτωση η Ανατολή βρίσκεται στη δεξιά πλευρά.

Βασιλίσκος

Το όνομα Βασιλίσκος σημαίνει “Μικρός Βασιλιάς”, είναι το πιο φωτεινό αστέρι του αστερισμού του Λέοντα. Στην αρχαιότητα τον θεωρούσαν έναν από τους 4 φρουρούς των Ουράνιων Μυστικών. Αστρολογικά τον γνωρίζουμε και με το όνομα Regulus.

Αστρολογικό Λεξικό, γράμμα Γ

Γαλαξιακό Κέντρο

Γαλαξιακό κέντρο είναι το κέντρο βαρύτητας, γύρω από το οποίο κινείται ο Ήλιος. Αστρολογικά το κέντρο αυτό θεωρείται πως βρίσκεται κοντά στις τελευταίες μοίρες του Τοξότη.

Γαλαξίας

Η λέξη “Γαλαξίας” προέρχεται από τη λέξη “γάλα” λόγω του ανοιχτόχρωμου γαλακτώδους χρώματος του. Αστρονομικά διευκρινίζεται σαν μια ομάδα αστεριών που συνδέονται μεταξύ τους. Μυθολογικά λέγεται πως προήλθε από το γάλα της Ήρας.

Γαλιλαίος Γαλιλέι

Ο Γαλιλαίος ήταν Ιταλός μαθηματικός, φυσικός, αστρονόμος και φιλόσοφος μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα. Ανακάλυψε τα φεγγάρια του Δία, τα δαχτυλίδια του Κρόνου και κατέγραψε τις φάσεις της Αφροδίτης υποστηρίζοντας την ηλιοκεντρική θεωρία. Έχει μείνει ιστορική η φράση του «Και όμως γυρίζει».

Γενέθλιος Χάρτης

Σαν γενέθλιος Χάρτης ορίζεται μια συγκεκριμένη στιγμή σε τόπο και χρόνο. Αυτή η στιγμή καταγράφεται με κέντρο το σημείο της γέννησης της πάνω στη Γη. Ο χάρτης καταστρώνεται με κέντρο τη Γη καθώς αναπαριστά τις ακριβής θέσεις των πλανητών, του Ήλιου και της Σελήνης τη δεδομένη στιγμή. Είναι μια υποθετική “φωτογραφία” της ουράνιας σφαίρας που απαθανατίζει τη συγκεκριμένη στιγμή.

Γεωγραφικό Μήκος

Γεωγραφικό Μήκος ορίζεται η απόσταση ενός σημείου Ανατολικά ή Δυτικά του Γκρίνουϊτς.

Γεωγραφικό Πλάτος

Γεωγραφικό Πλάτος ορίζεται η απόσταση ενός σημείου Βόρεια ή Νότια του Γκρίνουϊτς.

Γεωκεντρικό Σύστημα

Σαν γεωκεντρικό σύστημα ή μοντέλο, αστρολογικά ορίζεται το σύστημα του Πτολεμαίου. Σύμφωνα με αυτό η Γη θεωρείται το κέντρο και οι θέσεις των πλανητών ορίζονται ανάλογα πάντα με τη Γη. Αυτό το μοντέλο έχει υιοθετηθεί για την Αστρολογική Ερμηνεία, διότι η προσέγγιση γίνεται ανάλογα με τον χρόνο και τον τόπο γέννησης ενός ανθρώπου πάνω στη Γη. Η αστρολογία ενδιαφέρεται για τις πλανητικές σχέσεις που δημιουργούνται σύμφωνα με το σημείο γέννησης και όχι σύμφωνα με οποιοδήποτε άλλο σημείο στο Ηλιακό μας Σύστημα.

Γη

Γη ονομάζεται ο πλανήτης στον οποίο ζούμε και σε έναν αστρολογικό χάρτη λαμβάνει τη κεντρική θέση. Πάνω σε αυτή τη κεντρική θέση προσαρμόζονται οι θέσεις των πλανητών, του Ήλιου και της Σελήνης, ανάλογα με τις αστρονομικές μετρήσεις της ταχύτητας και της θέσης που βρίσκονται μέσα στο Ηλιακό μας Σύστημα.

Γήινα Ζώδια

Οι Ζωδιακές περιοχές οι οποίες έχουν τη φύση της γης είναι του Ταύρου, της Παρθένου και του Αιγόκερω.

Γόνιμα Ζώδια

Σαν γόνιμα ζώδια ορίζονται οι Ζωδιακές Περιοχές της τριπλότητας του Νερού, δηλαδή του Καρκίνου, του Σκορπιού και των Ιχθύων.

Γωνιακός Πλανήτης

Σαν Γωνιακός πλανήτης ορίζεται κάθε πλανήτης ο οποίος βρίσκεται μέσα σε έναν γωνιακό οίκο ή απέχει 5 μοίρες πριν από την ακμή ενός γωνιακού οίκου.

Γωνιακοί Οίκοι

Σαν γωνιακούς οίκους ορίζουμε τους τέσσερεις οίκους που βρίσκονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα Ανατολή – Δύση – Βορρά – Νότο. Αυτοί οι οίκοι είναι οι: Πρώτος – Έβδομος – Τέταρτος – Δέκατος.

Αστρολογικό Λεξικό, γράμμα Δ

Δεκανοί

Το όνομά τους παράγεται από τη λέξη “δέκα” και υποδηλώνει δέκα μοίρες κάθε Ζωδιακής περιοχής. Κάθε Ζωδιακή Περιοχή αποτελείται από 30 μοίρες. Κάθε 10 μοίρες τις ονομάζουμε Δεκανό. Οπότε κάθε Ζώδιο έχει 3 Δεκανούς. Στην πραγματικότητα οι Δεκανοί αναφέρονται σε 36 μικρές ομάδες αστεριών που ανατέλλουν διαδοχικά στον Ορίζοντα.

Δέκατος Οίκος

Ο Δέκατος οίκος ενός Ωροσκοπίου εμπεριέχει την κοινωνική καταξίωση και αναγνώριση. Κοσμικά συνδέεται με τον Πλανήτη Κρόνο και τη Ζωδιακή Περιοχή του Αιγόκερω.

Δεσμοί

Όταν η τροχιά κάποιου πλανήτη τέμνει την εκλειπτική δημιουργούνται οι Δεσμοί. Δεσμοί δημιουργούνται για όλους τους πλανήτες, αλλά οι πιο γνωστοί είναι οι Δεσμοί της Σελήνης. Για τα Νότια πλάτη έχουμε τους Νότιους Δεσμούς και για τα Βόρεια πλάτη τους Βόρειους.

Δεσπότης Πλανήτης

Δεσπότης Πλανήτης μέσα σε ένα Ωροσκόπιο, ονομάζεται ο πλανήτης που βρίσκεται στη Ζωδιακή Περιοχή που Κυβερνά. Έτσι για παράδειγμα αν σε ένα Ωροσκόπιο η Σελήνη βρίσκεται στον Καρκίνο, θεωρείται Δεσπότης Πλανήτης του Ωροσκοπίου.

Δευτερεύον Προοδευτικό Ωροσκόπιο

Τα Δευτερεύοντα Προοδευτικά αποτελούν μια μέθοδο πρόβλεψης γεγονότων για έναν γενέθλιο χάρτη. Ο Δευτερεύον Προοδευτικός Χάρτης αποτελεί έναν υποθετικό χάρτη πάνω στον οποίο τα ουράνια σώματα (πλανήτες- Φώτα) κινούνται με ταχύτητα μιας μοίρας κάθε χρόνο.

Δεύτερος Οίκος

Ο οίκος του Ωροσκοπίου που εμπεριέχει την οικονομική και συναισθηματική ασφάλεια. Κοσμικά συνδέεται με τον πλανήτη Αφροδίτη και τη Ζωδιακή Περιοχή του Ταύρου.

Διάβαση Πλανήτη

Σαν διάβαση πλανήτη ορίζουμε τη διέλευση ενός πλανήτη ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, έτσι ώστε να φαίνεται σαν μια κηλίδα πάνω στον ηλιακό δίσκο. Είναι κάποιου τύπου έκλειψη που αφορά όμως πλανήτη και όχι τη Σελήνη.

Διάδοχοι Οίκοι

Διάδοχοι Οίκοι ονομάζονται οι οίκοι που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στους γωνιακούς. Έτσι λοιπόν διάδοχοι οίκοι είναι οι 2ος , 5ος, 8ος και 11ος.

Διάμετρος

Σαν Διάμετρος ορίζεται η όψη της αντίθεσης η οποία είναι 180 μοίρες.

Δίας

Ο Δίας ήταν μυθολογική θεότητα και το όνομά του έχει δοθεί στον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος. Αστρολογικά είναι συνδεδεμένος με την τύχη, την ευημερία, την αφθονία και την υπερβολή.

Διέλευση

Σαν Διέλευση ορίζεται η θέση των πλανητών στο “Εδώ και Τώρα”. Λαμβάνοντας αυτή τη θέση της κάθε Διέλευσης βγάζουμε συμπεράσματα για τη δεδομένη στιγμή. Παράλληλα όμως μπορούμε να τοποθετήσουμε τη θέση του ” Εδώ και Τώρα” πάνω σε έναν γενέθλιο χάρτη. Έτσι για παράδειγμα λέμε έχουμε Διέλευση της Αφροδίτης από τον Ζυγό.

Δίδυμοι

Οι Δίδυμοι είναι Αστερισμός αλλά αποτελούν και την τρίτη στη σειρά Ζωδιακή Περιοχή. Το σύμβολό τους είναι δύο παιδάκια ή έφηβοι και υπονοούν την δυαδικότητα του εγκεφάλου καθώς και τις πληροφορίες που επεξεργάζεται.

Διπλά – Δίσωμα Ζώδια

Αρχικά ο όρος αναφερόταν στις Ζωδιακές Περιοχές του Μεταβλητού Σταυρού δηλαδή Διδύμων – Τοξότη – Παρθένου και Ιχθύων. Στην πραγματικότητα όμως αναφέρεται μόνο σε αυτά που έχουν σύμβολο μια δυαδικότητα δηλαδή των Διδύμων και των Ιχθύων.

Διόρθωση Ωροσκοπίου

Η διόρθωση Ωροσκοπίου είναι ίσως η πιο δύσκολη και χρονοβόρα αστρολογική εργασία. Βάση συγκεκριμένων γεγονότων του παρελθόντος ο Αστρολόγος καλείται να διορθώσει την ώρα γέννησης ενός γενέθλιου ωροσκοπίου. Χρειάζονται τουλάχιστον 10 γεγονότα διαφορετικής φύσης, τα οποία εφαρμόζονται με όλες τις μεθόδους πρόβλεψης πάνω στον γενέθλιο χάρτη.

Δυσαρμονικές Όψεις

Σαν Δυσαρμονικές Όψεις ορίζονται εκείνες που υπονοούν δυσκολία εκπλήρωσης με αποδοτικό τρόπο. Τέτοιες όψεις θεωρούνται η Αντίθεση, το Τετράγωνο, η Σύνοδος (ανάλογα με τους Πλανήτες που τη σχηματίζουν), η Χιαστί , το Ημι -τετράγωνο και το Ενάμισι Τετράγωνο.

Δύση

Δύση Ωροσκοπίου ονομάζεται η ακμή του 7ου οίκου, η οποία βρίσκεται στη διάμετρο του Ωροσκόπου και μας δείχνει τον ορίζοντα της δύσης του Ήλιου.

Δωδέκατος Οίκος

Ο Δωδέκατος Οίκος εμπεριέχει την απομόνωση και την σύνδεση με το συλλογικό ασυνείδητο. Συνδέεται κοσμικά με τον Πλανήτη Ποσειδώνα και την Ζωδιακή περιοχή των Ιχθύων.

Αστρολογικό Λεξικό, γράμμα Ε

Εαρινή Ισημερία

Εαρινή Ισημερία ονομάζεται ένα σημείο στην ετήσια τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο, στο οποίο η πολική κλίση είναι σε ορθή γωνία με τη γραμμή που δημιουργείται μεταξύ της Γης και του Ήλιου. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε τη συγκεκριμένη στιγμή ίσες σε διάστημα την ημέρα και τη νύχτα. Όπως αποκαλύπτει και το όνομά της, συμβαίνει κάθε Άνοιξη στις 21 Μαρτίου. Ο Ήλιος τη στιγμή της εαρινής Ισημερίας βρίσκεται στη 0 μοίρα του Κριού και θεωρείται το Αστρολογικό ξεκίνημα του κύκλου της Ζωής.

Έβδομος Οίκος

Ο έβδομος οίκος εμπεριέχει τους συντρόφους, τους συνεργάτες και τους ανταγωνιστές. Κοσμικά συνδέεται με την Ζωδιακή Περιοχή του Ζυγού και τον Πλανήτη Αφροδίτη.

Εγώ

Το «εγώ» προσδιορίζει την περιοχή που βρίσκεται ο Ωροσκόπος, ενώ το «Εγώ» αναφέρεται στον Ήλιο.

Εκλειπτική

Εκλειπτική ονομάζεται η φαινομενική πορεία του Ήλιου σε σχέση με τη Γη. Λαμβάνουμε πάντα υπ’ όψη μας πως όλα υπολογίζονται βάση του γεωκεντρικού συστήματος.

Επιλεκτική Αστρολογία

Επιλεκτική ονομάζεται η αστρολογική εργασία που γίνεται για να επιλέξουμε την καλύτερη ημέρα και ώρα, προκειμένου να ξεκινήσουμε μια νέα δραστηριότητα.

Έκλειψη Ηλίου

Έκλειψη Ηλίου συμβαίνει όταν κατά τη διάρκεια μια Νέας Σελήνης, η Γη ευθυγραμμίζεται με τον Ήλιο και τη Σελήνη. Το αποτέλεσμα είναι η Σελήνη να μπει ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα φυσικό εμπόδιο στις ακτίνες του Ήλιου ως προς τη Γη.

Έκλειψη Σελήνης

Έκλειψη Σελήνης συμβαίνει όταν κατά τη διάρκεια μια Πανσελήνου, η Γη ευθυγραμμίζεται με τη Σελήνη και τον Ήλιο. Το αποτέλεσμα είναι η Γη να μπει ανάμεσα στη Σελήνη και τον Ήλιο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα φυσικό εμπόδιο στις ακτίνες του Ήλιου ως προς τη Σελήνη.

Έκτος Οίκος

Ο έκτος οίκος εμπεριέχει τις καθημερινές μας συνήθειες, τα ζωάκια παραγωγής αγαθών, καθώς και μια πληθώρα άλλων πραγμάτων που δεν είναι δυνατό να αναφερθούν εδώ. Κοσμικά συνδέεται με τη Ζωδιακή Περιοχή της Παρθένου και τους Πλανήτες Ερμή και Χείρωνα.

Εμπεριεχόμενο Ζώδιο

Σαν εμπεριεχόμενη Ζωδιακή περιοχή νοείται εκείνη που βρίσκεται ολόκληρη μέσα σε έναν οίκο, δίχως να υπάρχει ακμή οίκου σε αυτή τη Ζωδιακή περιοχή. Εμπεριέχεται δηλαδή μέσα στον οίκο χωρίς καμιά παρουσία σε ακμή οίκου.

Εμπεριεχόμενος Πλανήτης

Εμπεριεχόμενος ονομάζεται ο Πλανήτης ο οποίος βρίσκεται σε εμπεριεχόμενη Ζωδιακή Περιοχή.

Ενάμισι Τετράγωνο

Η όψη ενάμισι Τετράγωνο θεωρείται δευτερεύουσας σημασίας. Δημιουργείται όταν οι πλανήτες απέχουν μεταξύ τους 135 μοίρες. Η όψη υπονοεί νοητική κόπωση και η ανοχή της δεν ξεπερνά την 1 μοίρα.

Ένατος Οίκος

Ο ένατος Οίκος εμπεριέχει τις ανώτερες σπουδές, τα ταξίδια και πολλά άλλα θέματα που αφορούν στον τουρισμό και στις νοητικές ή φυσικές μετακινήσεις. Κοσμικά συνδέεται με την Ζωδιακή περιοχή του Τοξότη και τον Πλανήτη Δία.

Ενδέκατος Οίκος

Ο ενδέκατος οίκος εμπεριέχει τους φίλους και τις ελπίδες μας. Κοσμικά συνδέεται με την Ζωδιακή Περιοχή του Υδροχόου και τον Πλανήτη Ουρανό.

Εξάγωνο

Εξάγωνο ονομάζεται η όψη 60 μοιρών που σχηματίζουν μεταξύ τους δύο πλανήτες. Θεωρείται όψη της ευκαιρίας και η ανοχή της δεν ξεπερνά τις 4 μοίρες.

Έξαρση

Έξαρση ονομάζεται η τοποθέτηση κάποιου πλανήτη σε Ζωδιακή Περιοχή , η οποία θα τον παροτρύνει να εκφράσει έντονα το δυναμικό του. Παράδειγμα ο Ήλιος βρίσκεται σε έξαρση στην Ζωδιακή περιοχή του Κριού.

Εξορία

Εξορία ενός πλανήτη ονομάζεται η θέση αδυναμίας.

Εξωτερικοί Πλανήτες

Εξωτερικοί ορίζονται οι πλανήτες οι οποίοι βρίσκονται έξω από την από την τροχιά της Γης και έχουν αέρια σύσταση. Αυτοί είναι ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας.

Εποχή

Η Μεγάλη Εποχή ή Έτος έχει να κάνει με την μετάπτωση του άξονα της Γης. Η Γη χρειάζεται 26.000 χρόνια για να κάνει μια πλήρη περιστροφή και επαναφορά των πόλων. Αυτό το διάστημα των 26.000 χρόνων υποδιαιρείται σε 12 τμήματα τα οποία ονομάζονται Εποχές και διαρκούν περίπου 2.160 χρόνια. Κατά την διάρκεια αυτής της κίνησης το Σημείο της Εαρινής Ισημερίας μετακινείται σε σχέση με τους αστερισμούς, υποδηλώνοντας την ανάλογη Μεγάλη Εποχή του Πλανήτη. Εδώ και αρκετά χρόνια βρισκόμαστε στα τέλη της Μεγάλης Εποχής των Ιχθύων και τείνουμε να εισέλθουμε στην Μεγάλη Εποχή του Υδροχόου. Επειδή τα όρια των αστερισμών είναι ασαφή, δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα γίνει αυτή η μετάβαση.

Ερμής

Ο Ερμής ήταν μυθολογική θεότητα και είναι πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος. Αστρολογικά ανήκει στους προσωπικούς πλανήτες και συμβολίζει τον τρόπο επικοινωνίας.

Εσωτερικοί Πλανήτες

Εσωτερικοί ονομάζονται οι πλανήτες που έχουν βραχώδη σύσταση και αυτοί είναι ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης.

Ευνοϊκές Όψεις

Σαν ευνοϊκές (αρμονικές) όψεις ορίζονται εκείνες οι οποίες προδιαθέτουν σε μια ευκολία εκπλήρωσης. Αυτές οι όψεις είναι το τρίγωνο και το εξάγωνο, ενώ η σύνοδος θεωρείται ευνοϊκή ανάλογα με τους Πλανήτες και τη Ζωδιακή τους περιοχή.

Ευνοϊκοί Πλανήτες

Ευνοϊκοί θεωρούνται οι πλανήτες οι οποίοι έχουν να κάνουν με την χαρά και την τύχη. Αυτοί οι πλανήτες είναι ο Δίας και η Αφροδίτη. Θα πρέπει να θυμόμαστε όμως πως όλοι οι πλανήτες έχουν ένα αίτημα το οποίο θα μπορούσε να έχει ευνοϊκά αποτελέσματα αν υπάρξει σωστή διαχείριση.

Εφημερίδες (Αστρολογικές)

Οι Αστρολογικές Εφημερίδες είναι βιβλία στα οποία καταγράφονται οι καθημερινές κινήσεις του Ήλιου, της Σελήνης και όλων των πλανητών με ακρίβεια ταχύτητας. Ήταν απαραίτητο εργαλείο για την κατάστρωση ενός χειρόγραφου χάρτη. Η χρήση αστρολογικών προγραμμάτων έχει μειώσει την αναζήτηση των στοιχείων μέσα από τις εφημερίδες.

Αστρολογικό Λεξικό, γράμμα Ζ

Ζενίθ

Ζενίθ ή Μεσουράνημα ονομάζεται η ακμή του 10ου οίκου. Θεωρείται το υψηλότερο σημείο του Ωροσκοπίου.

Ζεύς

Το όνομα Ζεύς προέρχεται από τις λέξεις «ζεύξη» και «ζωή». Η κλίση έχει ως εξής : Ονομαστική Ζεύς, γενική Διός, δοτική Διί , αιτιατική Δία, κλητική Ζεύ. Δείτε περισσότερα στο Αστρολογικό λεξικό στο λήμμα Δίας.

Ζυγός

Ο Ζυγός είναι Αστερισμός αλλά αποτελεί και την έβδομη ζωδιακή περιοχή. Το σύμβολο του είναι μια ζυγαριά
ή οποία υπονοεί την ισοτιμία.

Ζωδιακή Περιοχή

Όταν λέμε Ζωδιακές Περιοχές εννοούμε την περιοχή των 30 μοιρών που καλύπτει κάθε Ζώδιο πάνω στον Τροπικό Ζωδιακό.

Ζωδιακός (Αστρικός)

Ζωδιακός ονομάζεται η Ζώνη της ουράνιας σφαίρας που οριοθετείται από δύο δακτυλίους παράλληλους στην εκλειπτική που βρίσκονται βόρεια και νότια αυτής.
Ο Ζωδιακός χωρίζεται σε 12 τμήματα ίσα το οποία αντιστοιχούν στα ζώδια: Κριός, Ταύρος, Καρκίνος, Λέοντας, Παρθένος, Ζυγός, Σκορπιός, Τοξότης, Αιγόκερος, Υδροχόος και Ιχθύς.

Ζωδιακός (Τροπικός)

Τροπικός Ζωδιακός ονομάζεται η συμβολική ύπαρξη του Αστρικού πάνω στη Γη. Ξεκινάει η μέτρηση της από την Εαρινή Ισημερία. Χρησιμοποιείται ευρέως στην αστρολογική εργασία και καμία σχέση δεν έχει με τους Αστερισμούς. Αυτό αποστασιοποιεί τις Αστρολογικές ερμηνείες από την μετακίνηση των Αστερισμών λόγω της μετάπτωσης των πόλων της Γης.

Ζώνη Kuiper

Μια τεράστια περιοχή από παγωμένα, βραχώδη σώματα πέρα ​​από την τροχιά του Ποσειδώνα. Δεν έχει καμία γνωστή αστρολογική σημασία, αλλά ο Πλούτωνας βρίσκεται σε αυτήν την υπέροχη παραμεθόρια περιοχή.

Αστρολογικό Λεξικό, γράμμα Η

Ηλιακή Επιστροφή

Ηλιακή επιστροφή συμβαίνει κάθε χρόνο μετά από μία γέννηση. Όταν δηλαδή ο Ήλιος κατά τη διάρκεια της πορείας του, περνάει ξανά πάνω από το ακριβές σημείο που βρισκόταν κατά τη στιγμή μιας γέννησης. Έτσι μας δίνεται τη δυνατότητα να φτιάξουμε έναν νέο αστρολογικό χάρτη. Αυτός ο χάρτης μας δίνει στοιχεία που χρησιμοποιούνται για πρόβλεψη γεγονότων. Αυτά τα γεγονότα θα λάβουν χώρα μέσα σε ένα έτος. Δηλαδή μέχρι να ξαναβρεθεί την επόμενη χρονιά ο Ήλιος στο ίδιο σημείο, ώστε να μας δώσει τη δυνατότητα να επαναλάβουμε, φτιάχνοντας έναν νέο χάρτη που θα έχει διάρκεια ισχύος πάλι ένα έτος.

Ηλιακό Σύστημα

Ηλιακό σύστημα ονομάζεται κάθε σύστημα που περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα αστέρι – ήλιο γύρω από τον οποίο περιστρέφονται διάφορα σώματα όπως π.χ. οι πλανήτες και οι δορυφόροι τους. Κάθε Ηλιακό σύστημα οριοθετείται στα εξωτερικά του άκρα από τις βαρυτικές και μαγνητικές επιδράσεις, οι οποίες προέρχονται από το κέντρο του Ήλιου.
Το δικό μας Ηλιακό σύστημα περιλαμβάνει όλους τους γνωστούς πλανήτες, τους δορυφόρους αυτών, τους αστεροειδείς που βρίσκονται μεταξύ Άρη και Δία, τους Κενταύρους που βρίσκονται μεταξύ Δία και Ποσειδώνα, τους κομήτες, τους μετεωροειδείς, τη ζώνη του Kuiper, τον ηλιακό άνεμο, τη σκόνη, τα αέρια, τους υποθετικούς πλανήτες και κάθε ενέργεια που βρίσκεται μέσα σε αυτό και ταξιδεύουν μαζί μέσα στον χώρο και τον χρόνο.

Ηλιακό τόξο – Solar Arc

Το Ηλιακό τόξο είναι ένα σύστημα πρόβλεψης. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα ο Ήλιος και όλα τα άλλα αστρολογικά στοιχεία (πλανήτες, Asc, MC, Δεσμοί κτλ) μετακινούνται κατά 1 μοίρα κάθε έτος. Η αρχική θέση θεωρείται πάντα η γενέθλια θέση. Με αυτό το σύστημα οι εξωτερικοί πλανήτες αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόβλεψη γεγονότων.

Ηλιακός χάρτης – Sun on First

Στον Ηλιακό χάρτη αντί για Placidus, χρησιμοποιούμε το σύστημα οικοθεσίας Sun on First. Ο χάρτης ξεκινά με την ακριβή θέση του Ήλιου και χρησιμοποιεί το σύστημα των ίσων οίκων. Είναι το πιο δημοφιλές σύστημα όταν έχουμε άγνωστη ώρα γέννησης ή όταν θέλουμε να κάνουμε πρόβλεψη σύμφωνα με διελεύσεις από οίκους.

Ήλιος

Ο Ήλιος είναι το μοναδικό αστέρι του Ηλιακού μας Συστήματος, γύρω από τον οποίο κινούνται όλα τα άλλα σώματα.
Ήταν μυθολογική θεότητα ενώ αστρολογικά συνδέεται με την πνευματική υπόσταση, την ζωογόνο ενέργεια που εκπροσωπούμε και ερμηνεύεται σαν «ατομικότητα». Είναι Κυβερνήτης της ζωδιακής περιοχής του Λέοντα.

Ηλιοστάσιο

Ηλιοστάσιο ονομάζεται το πιο απομακρυσμένο σημείο της εκλειπτικής στο οποίο βρίσκεται ο Ήλιος και φαίνεται σαν να κάνει στάση. Δηλαδή είναι η στιγμή που ο άξονας της Γης στρέφεται κατά το δυνατό περισσότερο μακρύτερα από τον Ήλιο. Τα Ηλιοστάσια πραγματοποιούνται κατά τις 21 Ιανουαρίου (Χειμερινό) και κατά τις 21 Ιουνίου (Θερινό). Στο Χειμερινό ο Ήλιος βρίσκεται στην Πρώτη μοίρα του Αιγόκερω, ενώ στο Θερινό στην Πρώτη μοίρα του Καρκίνου. Κατά τη διάρκεια των Ηλιοστασίων έχουμε τη μεγαλύτερη νύχτα τον χειμώνα και τη μεγαλύτερη ημέρα το καλοκαίρι.

Ημιεξάγωνο

Ημιεξάγωνο ονομάζεται η όψη των 30 μοιρών. Υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στους αστρολόγους αν είναι εύκολη ή δύσκολη όψη καθώς και αν υφίσταται και πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη.

Ημιτετράγωνο

Ημιτετράγωνο ονομάζεται η όψη των 45 μοιρών. Θεωρείται δύσκολη αλλά είναι δευτερεύουσας σημασίας όψη.

Ήρα (Juno)

Η Ήρα ήταν μυθολογική θεότητα, σύζυγος του Δία και μητέρα του Άρη και του Ήφαιστου. Επιπλέον υπάρχει αστεροειδής με το όνομα Juno, την οποία αστρολογικά την ερμηνεύουν σαν δείκτη ευφυών σχέσεων αλλά και συμβατικών ή συντηρητικών.

Αστρολογικό Λεξικό, γράμμα Θ

Θηλυκοί πλανήτες

Αστρολογικά έχουμε μόνο δύο Θηλυκούς πλανήτες, την Αφροδίτη και τη Σελήνη. Κάποιοι κατατάσσουν και τον Ποσειδώνα. Η ανισορροπία μεταξύ θηλυκών και αρσενικών πλανητών είναι εμφανής. Παρόλα αυτά αρχετυπικά ο Κρόνος εμφανίζεται με θηλυκή μορφή και θεωρείται στρέβλωση η αρσενική μορφή που του έχει δοθεί.

Θεοσοφική Εταιρεία (TS)

Ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1875 από τους HP Blavatsky, HS Olcott, WQ Judge και άλλους. Αυτό το κίνημα είχε μια βαθιά επίδραση στην ανάπτυξη της σύγχρονης αστρολογίας, ιδίως μέσω των εννοιών της αυτοπραγμάτωσης, του κάρμα, της μύησης και της ανάπτυξης ενός θεϊκού σχεδίου. Οι πιο εξέχοντες αστρολόγοι του 19ου και του 20ου αιώνα ήταν ενεργά μέλη.

Θεοσοφία

Παράγεται από τις λέξεις «θεό και σοφία» , που σημαίνει «θεϊκή σοφία». Υπονοεί την ενοποιητική εσωτερική ουσία της ύπαρξης που ρέει στην καρδιά της θρησκείας και της πνευματικής φιλοσοφίας.

Θρόνος

Παραδοσιακά χρησιμοποιείται όταν ένας πλανήτης βρίσκεται σε ένα μέρος μιας ζωδιακής περιοχής όπου έχει περισσότερες από μία θεμελιώδεις δυνάμεις.

Αστρολογικό Λεξικό, γράμμα Ι

Ιατρική Αστρολογία

Ιατρική Αστρολογία αποτελεί μια εξειδίκευση της αστρολογικής γνώσης. Οι Πλανήτες και οι Ζωδιακές Περιοχές αναφέρονται σε συγκεκριμένα όργανα και λειτουργίες, ενώ οι όψεις υποδεικνύουν πιθανές προσβολές των οργάνων.

Ισημερίες

Ισημερία ονομάζεται η στιγμή κατά την οποία οι ακτίνες του Ήλιου έχουν κάθετη κλίση προς τη Γη. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει 2 φορές τον χρόνο. Την Άνοιξη συμβαίνει η εαρινή Ισημερία γύρω στις 21 Μαρτίου, ενώ το Φθινόπωρο έχουμε την φθινοπωρινή Ισημερία κοντά στις 23 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των Ισημεριών οι ημέρες έχουν ακριβώς ίση διάρκεια με τις νύχτες. Αστρολογικά στην Εαρινή Ισημερία ξεκινάει η Ζωδιακή Περιοχή του Κριού, ενώ στην Φθινοπωρινή Ισημερία η Ζωδιακή Περιοχή του Ζυγού.

Ισημερινά Ζώδια

Σαν ισημερινές Ζωδιακές Περιοχές, ορίζονται εκείνες οι οποίες ταυτίζονται με τις Ισημερίες. Με την Εαρινή Ισημερία ταυτίζεται η περιοχή του Κριού, ενώ με την Φθινοπωρινή Ισημερία ταυτίζεται η περιοχή του Ζυγού.

Ισημερινός

Ο Ισημερινός είναι μια νοητή γραμμή η οποία απέχει ίση απόσταση από τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο. Χωρίζει τη Γη σε δύο ισομερή τμήματα τα οποία ονομάζονται Βόρειο και Νότιο Ημισφαίριο. Το γεωγραφικό Πλάτος του Ισημερινού θεωρείται πως βρίσκεται στη 0 μοίρα.

Ίσοι Οίκοι

Οι Ίσοι Οίκοι αναφέρονται σε σύστημα Οικοθεσίας. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα όλοι οι οίκοι αποτελούνται από 30 μοίρες, ενώ ξεκινούν πάντα από τη μοίρα που βρίσκεται ο Ωροσκόπος ή ο Ήλιος, ανάλογα με το σύστημα που έχουμε επιλέξει.

Ιχθύς

Οι Ιχθύες είναι Αστερισμός αλλά αποτελούν και την Δωδέκατη Ζωδιακή Περιοχή. Το σύμβολό τους είναι δύο ψάρια σε αντίθετη κατεύθυνση το ένα από το άλλο αλλά ταυτόχρονα ενωμένα και υπονοούν τη διπλή ανθρώπινη φύση καθώς και τις τάσεις φυγής.

Αστρολογικό Λεξικό, γράμμα Κ

Καζίμι (Cazimi)

Καζίμι ονομάζεται όψη στενής συνόδου ενός πλανήτη με τον Ήλιο. Η απόσταση αυτή ορίζεται από 0 – 17 λεπτά της μοίρας. Όταν η απόσταση είναι μεγαλύτερη από τα 17 λεπτά ο πλανήτης θεωρείται «καμένος».

Καμένος Πλανήτης

Καμένος ονομάζεται ο πλανήτης που απέχει από 17 λεπτά της μοίρας έως 8 μοίρες και 30 λεπτά από τον Ήλιο. Ιδιαίτερη σημασία στους καμένους πλανήτες δίνεται στην Ωριαία Αστρολογία.

Καρκίνος

Ο Καρκίνος είναι αστερισμός, αλλά αποτελεί και την τέταρτη στη σειρά Ζωδιακή περιοχή. Το σύμβολό του είναι ένα καβούρι και υπονοεί την ανάγκη για συναισθηματική ασφάλεια.

Κάρμα

Η λέξη «karma» είναι Σανσκριτική και σημαίνει «πράξη» και «έργο». Την χρησιμοποιούμε για να δείξουμε πως κάθε πράξη έχει και ένα αποτέλεσμα. Εάν θέλουμε να αλλάξουμε το αποτέλεσμα πρέπει να αλλάξουμε την «πράξη». Η λέξη χρησιμοποιείται πολλές φορές αυθαίρετα θεωρώντας πως δείχνει «ανταπόδοση ενέργειας» και «σκληρών μαθημάτων» από προηγούμενες ενσαρκώσεις.

Κένταυρος

Οι Κένταυροι ήταν Μυθολογικά Πλάσματα κατά το ήμισυ άνθρωποι και κατά το άλλο ήμισυ άλογα. Ο Χείρωνας αν και είναι ο πιο γνωστός Κένταυρος δεν προέρχεται από τη γενιά των Κενταύρων. Αστρονομικά το όνομα έχει δοθεί σε ουράνια σώματα μεταξύ του Δία και του Ποσειδώνα, τα οποία συμπεριφέρονται κατά το ήμισυ σαν αστεροειδής και κατά το άλλο ήμισυ σαν κομήτες.

Κέπλερ Γιοχάνες (27.12.1571 -15.11.1630)

Ο Κέπλερ ήταν Γερμανός Αστρονόμος, Αστρολόγος και Μαθηματικός. Θεωρείται ο «Νομοθέτης του Ουρανού». Σαν Αστρολόγος υπήρξε Σύμβουλος του Αυτοκράτορα Ροδόλφου Β.
Διατύπωσε τους Νόμους του Κέπλερ οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Νόμος των ελλειπτικών τροχιών
  • Νόμος των ίσων εμβαδών
  • Νόμος των περιόδων

Κετού

Το όνομα Κετού αναφέρεται στην Ουρά του Δράκου, σύμφωνα με την Ινδική Αστρολογία. Τη θέση αυτή στην Δυτική αστρολογία την λαμβάνει ο Νότιος Δεσμός της Σελήνης.

Κοπέρνικος

Ο Νικόλαος Κοπέρνικος ήταν Πολωνός Μαθηματικός και Αστρονόμος, ο οποίος διατύπωσε το ηλιοκεντρικό μοντέλο του συστήματος μας και του σύμπαντος.

Κοσμογονία

Σαν Κοσμογονία, ορίζεται οποιαδήποτε φιλοσοφική, επιστημονική, θρησκευτική ή μυθολογική προσέγγιση, η οποία έχει να κάνει με τη γέννηση του Σύμπαντος Κόσμου.

Κοχ (Koch)

Το Σύστημα Κοχ είναι ένα Σύστημα Οικοθεσίας, το οποίο υποστηρίχθηκε από τον Walter Koch το 1971. Θεωρείται μια βελτιωμένη έκδοση του Placidus , αν και οι περισσότεροι Αστρολόγοι χρησιμοποιούν το Placidus. Τα συστήματα Οικοθεσίας μέχρι και σήμερα δεν θεωρούνται αξιόπιστα για τα Βόρεια Πλάτη.

Κριός

Ο Κριός είναι αστερισμός αλλά αποτελεί και την πρώτη στη σειρά Ζωδιακή Περιοχή. Το σύμβολό του είναι ένα κριάρι και υπονοεί την ανάγκη για δράση.

Κρίσιμες Μοίρες

Κρίσιμη Μοίρα θεωρείται η πρώτη και η τελευταία μοίρα κάθε ζωδιακής περιοχής. Επιπλέον Κρίσιμες Μοίρες θεωρούνται για τα:

  • Παρορμητικά Ζώδια: 1η, 14η, 27η
  • Σταθερά Ζώδια: 10η, 22η
  • Μεταβλητά Ζώδια: 5η, 18η

Κρόνος

Ο Κρόνος ήταν Μυθολογική θεότητα, πατέρας του Δία και σύζυγος της Ρέας. Αστρονομικά είναι πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος. Αστρολογικά ανήκει στους Κοινωνικούς Πλανήτες και συμβολίζει τα όρια.

Κυβερνήτες

Κάθε Ζωδιακή περιοχή έχει χαρακτηριστικά τα οποία βρίσκουν ανταπόκριση και είναι συναφή με κάποιον πλανήτη. Εξ ορισμού κάθε πλανήτης Κυβερνά μια ζωδιακή περιοχή, π.χ. ο Ήλιος είναι Κυβερνήτης του Λέοντα και η Σελήνη είναι Κυβερνήτρια του Καρκίνου. Κυβερνήτης ενός Ωροσκοπίου θεωρείται πάντα ο πλανήτης που Κυβερνά την Ζωδιακή Περιοχή του Ωροσκόπου.

Culpeper

Ο Nicholas Culpeper, υπήρξε ένας σημαντικός Άγγλος Αστρολόγος, Ιατρός και Βοτανολόγος του 17ου αιώνα.

Αστρολογικό Λεξικό, γράμμα Λ

Λέων

Ο Λέοντας είναι αστερισμός αλλά αποτελεί και την Πέμπτη Ζωδιακή περιοχή. Το σύμβολό του είναι ένα λιοντάρι και υπονοεί την δύναμη της θέλησης.

Leo Alan

Ο Άλαν Λίο ήταν Βρετανός Θεοσοφιστής, Συγγραφέας και Αστρολόγος. Θεωρείται ο πατέρας της αστρολογίας κατά τον 17ο αιώνα. Η αστρολογική διαδρομή ήταν μονόδρομος για εκείνον εφόσον μετά την ενασχόλησή του μαζί της, κατάφερε να έχει μια σταθερή επαγγελματική ανάπτυξη.

Αστρολογικό Λεξικό, γράμμα Μ

Μελαγχολικός

Μελαγχολικός τύπος ονομάζεται αυτός που σχετίζεται με τις ζωδιακές περιοχές της γης.

Μεσοδιαστήματα

Τα μεσοδιαστήματα είναι η ακριβής ενδιάμεση απόσταση μεταξύ δύο πλανητών ή άλλων σημείων μέσα σε έναν χάρτη.

Μεσουράνημα

Το Μεσουράνημα συμβολίζεται με το MC το οποίο σημαίνει Medium Coeli, δηλαδή «Το μέσο του ουρανού». Θεωρητικά είναι το υψηλότερο σημείο στο οποίο φτάνει ο Ήλιος μια συγκεκριμένη ημέρα. Το MC είναι η ακμή του 10ου οίκου, ο οποίος αναφέρεται στην καριέρα και την καταξίωση του ανθρώπου.

Μεταβλητά Ζώδια

Σαν Μεταβλητά Ζώδια ορίζονται οι Ζωδιακές περιοχές των Διδύμων, της Παρθένου, του Τοξότη και των Ιχθύων.

Μετωνικός Κύκλος

Μετωνικός ονομάζεται ένας κύκλος 19 ετών κατά τη διάρκεια του οποίου ο Ήλιος προοδευτικά σχηματίζει σχέσεις με τη Σελήνη. Αυτές οι σχέσεις επαναλαμβάνονται στις ίδιες ημερομηνίες.

Αστρολογικό Λεξικό, γράμμα Ν

Ναδίρ (IM)

Ναδίρ ονομάζεται το χαμηλότερο σημείο που θεωρητικά φτάνει ο Ήλιος, ο οποίος όμως δεν είναι ορατός από τον τόπο που καταγράφεται ο χάρτης, διότι εκείνη τη στιγμή στον συγκεκριμένο τόπο κυριαρχεί η νύχτα. Συμβολίζεται με το ΙΜ δηλαδή Imum coeli και βρίσκεται απέναντι από το Μεσουράνημα.

Νέα Σελήνη

Νέα Σελήνη συμβαίνει μια φορά κάθε μήνα. Είναι η στιγμή κατά την οποία η Σελήνη βρίσκεται ακριβώς στην ίδια μοίρα και Ζωδιακή περιοχή με τον Ήλιο. Αυτό σημαίνει πως δεν φαίνεται καθόλου η Σελήνη από τη Γη.

Αστρολογικό Λεξικό, γράμμα Ο

Όγδοος Οίκος

Ο όγδοος οίκος συμβολίζει το ασυνείδητο μας. Συνδέεται κοσμικά με τη Ζωδιακή Περιοχή του Σκορπιού και τον πλανήτη Πλούτωνα.

Ουρανός

Ο Ουρανός ήταν Μυθολογική θεότητα αλλά είναι και πλανήτης τους Ηλιακού μας Συστήματος. Παρατηρήθηκε από το 1771 αλλά καταγράφηκε το 1850. Χρειάζεται 84 χρόνια για μια πλήρη περιφορά. Αστρολογικά κυβερνά τον Υδροχόο καθώς και τις αλλαγές στη ζωή μας. Θεωρείται αφυπνιστής αλλά και επαναστάτης.

Οφιούχος

Ο Οφιούχος θεωρείται ο 13ος αστερισμός αν και δεν είναι επίσημα καταγεγραμμένος. Στην πραγματικότητα αστρολογικά δεν μας αφορά η ύπαρξή του αν και πάντοτε τον λάμβαναν υπ’ όψη τους οι αστρολόγοι σαν μέρος της ουράς του Σκορπιού.

Όψεις

Όταν μιλάμε για όψεις εννοούμε τις γωνιακές σχέσεις των πλανητών μεταξύ τους. Αυτές οι γωνιακές σχέσεις μετριούνται σε μοίρες. Οι Βασικές όψεις είναι η Σύνοδος – η Αντίθεση – το Τρίγωνο – το Τετράγωνο – το Εξάγωνο.

Αστρολογικό Λεξικό, γράμμα Π

Παραλληλία

Δύο πλανήτες βρίσκονται σε παραλληλία όταν έχουν ακριβώς την ίδια απόκλιση, δηλαδή απέχουν την ίδια απόσταση Βόρεια ή Νότια του Ισημερινού. Η παραλληλία θεωρείται πως έχει ισχύ Συνόδου.

Παρορμητικός Σταυρός

Στον Παρορμητικό Σταυρό ανήκουν οι Ζωδιακές Περιοχές του Κριού, του Ζυγού, του Καρκίνου και του Αιγόκερω.

Πανσέληνος

Πανσέληνος ονομάζεται η Σεληνιακή φάση κατά την οποία η Σελήνη βρίσκεται απέναντι από τον Ήλιο και αντανακλά το φως του, διαθέτοντας ολόκληρη την επιφάνεια της, η οποία είναι στραμμένη προς τη Γη. Πανσέληνος συμβαίνει μία φορά τον μήνα. Όταν συμβαίνει δεύτερη Πανσέληνος μέσα σ έναν ημερολογιακό μήνα ή στην ίδια Ζωδιακή Περιοχή , τότε ονομάζεται “Blue Moon“.

Παρθένος

Η Παρθένος είναι αστερισμός αλλά αποτελεί και την έκτη στη σειρά Ζωδιακή περιοχή. Το σύμβολό της είναι μια γυναίκα με ένα στάχυ και υπονοεί την καλλιέργεια του υλικού και νοητικού επιπέδου.

Πέμπτος Οίκος

Ο Πέμπτος οίκος συμβολίζει τα δημιουργήματα του ανθρώπου. Κοσμικά συνδέεται με τον Ήλιο και τη Ζωδιακή Περιοχή του Λέοντα.

Πλανήτης

Πλανήτης ονομάζεται το ετερόφωτο ουράνιο σώμα που περιφέρεται γύρο από ένα αστέρι (ήλιο). Οι πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος είναι: ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη, ο Άρης, ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας. Αστρολογικά ο Ήλιος και η Σελήνη αν και δεν ανήκουν στους πλανήτες, αλλά στα Φώτα, αναφέρονται συχνά στον προφορικό αστρολογικό λόγο σαν πλανήτες. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα ουράνια σώματα όπως είναι ο Χείρωνας.

Πλούτωνας

Ο Πλούτωνας ήταν ο θεός του Κάτω Κόσμου σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία. Είναι όμως και πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος. Ανακαλύφθηκε το 1830 και χρειάζεται 248 χρόνια για μια πλήρη περιφορά του γύρω από τον Ήλιο. Αστρολογικά συμβολίζει την μετασχηματιστική ενέργεια. Κοσμικά συνδέεται με την Ζωδιακή Περιοχή του Σκορπιού και τον 8ο οίκο.

Πλουτώνια Κρίση

Σαν Πλουτώνια Κρίση αναφέρεται η περίοδος κατά την οποία ο διελαύνον Πλούτωνας τετραγωνίζει τον γενέθλιο Πλούτωνα.

Ποιότητες

Οι Ζωδιακές περιοχές χωρίζονται σε ποιότητες. Αυτές οι Ποιότητες είναι:

  • Παρορμητική: Κριός – Ζυγός – Καρκίνος – Αιγόκερως
  • Σταθερή: Ταύρος – Σκορπιός – Λέοντας – Υδροχόος
  • Μεταβλητή: Δίδυμος – Τοξότης – Παρθένος – Ιχθύς.

Πολικότητα

Οι Ζωδιακές Περιοχές εμφανίζουν πολικότητα, δηλαδή Κάθε Ζωδιακή Περιοχή έχει το Ζευγάρι της, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι και ονομάζεται αντίθετο ή συμπληρωματικό. Η Αστρολογική προσέγγιση και ερμηνεία βασίζεται πάνω στην πολικότητα κάθε Ζωδιακού Άξονα.

Πολυαστρία (stellium)

Πολυαστρία ονομάζεται μια σύνοδος πλανητών η οποία εμπεριέχει περισσότερους από τρεις πλανήτες ή σημεία αστρολογικού ενδιαφέροντος.

Ποσειδώνας

Ο Ποσειδώνας στην μυθολογία ήταν ο θεός της θάλασσας. Ανακαλύφθηκε το 1846 μέσα από μαθηματικές εξισώσεις και όχι από παρατήρηση. Χρειάζεται 165 χρόνια για μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Είναι ο προτελευταίος πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος και συνδέεται κοσμικά με τον 12ο οίκο και τη Ζωδιακή Περιοχή των Ιχθύων.

Πρόβλεψη

Σαν Αστρολογική πρόβλεψη ορίζουμε τα γεγονότα τα οποία είναι πιθανό να συμβούν στο μέλλον. Για να γίνει μια Αστρολογική πρόβλεψη χρειάζεται ο Αστρολόγος να γνωρίζει τα Συστήματα Πρόβλεψης, να έχει Συνθετική Ικανότητα και βεβαίως να έχει Ηθική και να δείχνει Σεβασμό σε αυτό που κάνει.

Προοδευτικά

(Δείτε περισσότερα στο Αστρολογικό λεξικό στο λήμμα Δευτερεύον Προοδευτικό Ωροσκόπιο)
Τα Δευτερεύοντα Προοδευτικά αποτελούν μια μέθοδο πρόβλεψης γεγονότων για έναν γενέθλιο χάρτη. Ο Δευτερεύον Προοδευτικός Χάρτης αποτελεί έναν υποθετικό χάρτη πάνω στον οποίο τα ουράνια σώματα (πλανήτες- Φώτα) κινούνται με ταχύτητα μιας μοίρας κάθε χρόνο.

Πτολεμαίος

Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος ήταν Μαθηματικός, Αστρονόμος και Αστρολόγος, ο οποίος έζησε μεταξύ 1ου και 2ου αιώνα μ.Χ. Η τετράβιβλος μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα, το οποίο μελετούν οι σύγχρονοι Αστρολόγοι.

Πτολεμαϊκές Όψεις

Οι όψεις που αποδεχόταν ο Πτολεμαίος ήταν οι λεγόμενες σήμερα βασικές όψεις και δείχνουν τη σχέση μεταξύ των στοιχείων και ποιοτήτων των ζωδιακών περιοχών. Οι Βασικές όψεις είναι η Σύνοδος – η Αντίθεση – το Τρίγωνο – το Τετράγωνο – το Εξάγωνο.

Πτώση

Ένας Πλανήτης είναι σε πτώση όταν βρίσκεται στην απέναντι Ζωδιακή Περιοχή από αυτήν που έχει έξαρση.

Πύρινος Δρόμος (Via Compusta)

Σαν Πύρινο Δρόμο ή Κεκαυμένη Ζώνη αστρολογικά ορίζεται το τόξο από την 15η μοίρα του Ζυγού έως τη 15η μοίρα του Σκορπιού. Σε αυτή τη Ζώνη σύμφωνα με την Ωριαία Αστρολογία η Σελήνη δυσκολεύεται με τα θέματα εξέλιξης που την αφορούν.

Αστρολογικό Λεξικό, γράμμα Σ

Σκιά (Καθρέφτης)

Ο όρος «Σκιά» είναι ψυχολογικός όρος ο οποίος ανταποκρίνεται στον έβδομο οίκο ενός ωροσκοπίου και υπονοεί τις ενέργειες που καθρεφτίζουμε στο περιβάλλον μας.

Σκιά Πλανήτη

Όταν αναδρομεί φαινομενικά ένας Πλανήτης, λέμε πως βρίσκεται στην Σκιά του, όταν μετά την ορθοδρόμιση του διανύει τις μοίρες της Ζωδιακής περιοχής που βρισκόταν, όταν ξεκίνησε να μειώνεται η ταχύτητά του μέχρι να μείνει σταθερός.

Σταθερά Ζώδια

Τα Σταθερά Ζώδια είναι: Ταύρος – Σκορπιός – Λέοντας – Υδροχόος.

Σταθερός Σταυρός

Σαν Σταθερό Σταυρό εννοούμε τις τέσσερεις Σταθερές Ζωδιακές περιοχές σαν μια ενότητα.

Στάση

Ένας πλανήτης βρίσκεται σε στάση όταν η φαινομενική του ταχύτητα έχει μειωθεί τόσο ώστε να φαίνεται ακίνητος. Σε Στάση βρίσκονται οι πλανήτες πριν την φαινομενική ανάδρομη κίνηση τους ή πριν την φαινομενική ορθόδρομη κίνηση τους.

Στάχυς (Spica)

Ο Στάχυς είναι αστέρας που ανήκει στον αστερισμό της Παρθένου.

Συναστρία

Η Συναστρία είναι μια Αστρολογική εργασία, η οποία έχει σαν σκοπό της να επεξηγήσει τη σχέση των ατόμων. Όταν αναφερόμαστε στη Συναστρία εννοούμε τον συνδυασμό δύο ή περισσότερων Ωροσκοπίων.

Σύνθεση

Η Σύνθεση αποτελεί την πιο δύσκολη και σημαντική εργασία που οφείλει να κάνει ο Αστρολόγος μετά την ανάλυση των ξεχωριστών στοιχείων. Κάθε στοιχείο αλληλεπιδρά με τα υπόλοιπα. Αυτή η επίδραση ερμηνεύεται μόνο μέσω της Σύνθεσης.

Συνεδρία Αστρολογική

Σαν αστρολογική Συνεδρία ορίζεται μια οριοθετημένη χρονικά συνάντηση ενός ανθρώπου με έναν Αστρολόγο. Η συνήθης διάρκεια μιας αστρολογικής συνεδρίας κυμαίνεται ανάλογα με τη φύση της και διαρκεί από μία έως μιάμιση ώρα περίπου. Ο χρόνος είναι από την αρχή καθορισμένος καθώς και το θέμα συζήτησης όπως επίσης και το κόστος.

Αστρολογικό Λεξικό, γράμμα Τ

Ταύρος

Ο Ταύρος είναι Αστερισμός αλλά αποτελεί και την δεύτερη Ζωδιακή Περιοχή. Το σύμβολό του είναι ένας Ταύρος και υπονοεί τις υλικές κατακτήσεις. Συνδέεται κοσμικά με τον Πλανήτη Αφροδίτη και τον δεύτερο οίκο.

Ταυ Τετράγωνο

Το Ταυ Τετράγωνο είναι αστρολογικό σχήμα που αποτελείται από δύο τετράγωνα και μια αντίθεση. Η κορυφή του Ταυ τετραγώνου είναι ο πλανήτης ο οποίος δημιουργεί τα δύο τετράγωνα.

Τέταρτος Οίκος

Ο τέταρτος οίκος είναι ο οίκος του Ωροσκοπίου, ο οποίος εμπεριέχει τις φροντίδες που αναζητάμε και εκπροσωπεί το σπίτι μας. Συνδέεται κοσμικά με την Σελήνη και τη Ζωδιακή περιοχή του Καρκίνου.

Τετράγωνο

Το Τετράγωνο είναι μία από τις Βασικές Όψεις. Θεωρείται όψη υπερβολής διότι δείχνει τις δυσκολίες μέσα από τις οποίες εξελισσόμαστε. Παράγεται από την διαίρεση του κύκλου 360ο με τον αριθμό 4. Το αποτέλεσμα είναι 90ο . Οι Ζωδιακές περιοχές που απέχουν μεταξύ τους 90ο βρίσκονται σε τετραγωνική θέση. Αυτές οι Ζωδιακές περιοχές είναι όσες έχουν την ίδια ποιότητα.

Τρίτος Οίκος

Ο Τρίτος Οίκος είναι ο οίκος του Ωροσκοπίου ο οποίος εμπεριέχει τα επικοινωνιακά μας εργαλεία. Συνδέεται κοσμικά με τον Πλανήτη Ερμή και τη Ζωδιακή Περιοχή των Διδύμων.

Τοξότης

Ο Τοξότης είναι Αστερισμός αλλά αποτελεί και την ένατη Ζωδιακή περιοχή. Το σύμβολό του είναι ένα Τόξο με ένα βέλος και υπονοεί την πνευματική εξέλιξη. Συνδέεται κοσμικά με τον Πλανήτη Δία και τον ένατο οίκο.

Τρίγωνο

Το Τρίγωνο είναι μία από τις Βασικές όψεις. Θεωρείται ευνοϊκή όψη διότι δείχνει την ευκολία και παράγεται από τη διαίρεση του κύκλου 360ο με τον αριθμό 3. Το αποτέλεσμα είναι 120ο οπότε οι ζωδιακές περιοχές που απέχουν 120ο μεταξύ τους βρίσκονται σε τριγωνική σχέση. Αυτές οι Ζωδιακές περιοχές έχουν την ίδια φύση. Δηλαδή οι Ζωδιακές περιοχές του Νερού μεταξύ τους παράγουν Τρίγωνο. Το ίδιο συμβαίνει και για τις περιοχές της Γης, του Αέρα και της Φωτιάς.

Τριπλότητα

Κάθε Ζωδιακή Περιοχή ανήκει σε μια κατηγορία «ποιότητας» και μια κατηγορία «στοιχείων». Όταν οι Ζωδιακές περιοχές ανήκουν στην ίδια κατηγορία «στοιχείων» τότε λέμε πως ανήκουν στην ίδια Τριπλότητα. Οι κατηγορίες «στοιχείων» που δημιουργούν Τριπλότητες είναι:

  • Φωτιά
  • Νερό
  • Γη
  • Αέρας

Τροπικός Ζωδιακός

Ο Τροπικός Ζωδιακός δεν πρέπει να συγχέεται με τον Αστρικό Ζωδιακό. Στον Αστρικό Ζωδιακό υπάρχουν οι Αστερισμοί σαν πραγματικά σώματα. Στον Τροπικό Ζωδιακό δεν υπάρχουν Αστερισμοί σαν σώματα αλλά μόνο σαν σύμβολα. Ο τροπικός Ζωδιακός είναι καθαρά γήινη μέτρηση και σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με τις Ισημερίες και τα Ηλιοστάσια. Η μέτρησή της πρώτης Ζωδιακής Περιοχής του Κριού ξεκινάει πάντα την στιγμή της Εαρινής ισημερίας. Οι Ζωδιακές Περιοχές έχουν 30ο μοίρες η κάθε μία και χρησιμοποιείται ευρέως στην Αστρολογική ερμηνεία. Στα Αστρολογικά Προγράμματα τον βρίσκουμε σαν επιλογή με το όνομα Tropical.

Αστρολογικό Λεξικό, γράμμα Υ

Yod

Το Yod ή αλλιώς Δάχτυλος Θεού, είναι ένα αστρολογικό σχήμα το οποίο αποτελείται από δύο όψεις 150ο με την προϋπόθεση πως ο πλανήτης της Κορυφής είναι ελαφρύτερος από τους πλανήτες της Βάσης.

Υάδες

Οι Υάδες είναι ένα αστρικό σμήνος το οποίο ανήκει στον Αστερισμό του Ταύρου.

Αστρολογικό Λεξικό, γράμμα Φ

Φάσεις Σελήνης

Σαν Φάση Σελήνης ορίζεται η θέση της σε σχέση με τον Ήλιο. Οι φάσεις Σελήνης είναι οι:

  • Νέα Σελήνη
  • Ημισέληνος
  • Αύξον Πρώτο Τέταρτο
  • Αύξουσα Κυρτή Σελήνη
  • Πανσέληνος
  • Φθίνουσα Κυρτή Σελήνη
  • Φθίνον τελευταίο Τέταρτο
  • Βαλσαμική Σελήνη

Φλεγματικός

Σαν φλεγματική ιδιοσυγκρασία ορίζεται αυτή που συνδέεται με τις Ζωδιακές Περιοχές του Νερού.

Φωτιά

Η Φωτιά είναι στοιχείο των Ζωδιακών Περιοχών του Κριού, του Λέοντα και του Τοξότη.

Αστρολογικό Λεξικό, γράμμα Ψ

Ψυχολογική Αστρολογία

Σύμφωνα με την Ψυχολογική Αστρολογία η ερμηνεία ενός γενέθλιου Χάρτη γίνεται για να βρεθούν οι ικανότητες ενός ατόμου, ώστε να τις χρησιμοποιήσει σαν εργαλεία για να ζήσει πιο αρμονικά με τον εαυτό του. Οι Αστρολόγοι που εξασκούν την Ψυχολογική Αστρολογία θεωρούν την Αστρολογία σαν εργαλείο εξέλιξης και όχι Πρόβλεψης.

Αστρολογικό Λεξικό, γράμμα Ω

Ωροσκόπιο

Σαν Ωροσκόπιο ορίζεται ένας Αστρολογικός χάρτης ο οποίος δημιουργείται για μια συγκεκριμένη στιγμή σε συγκεκριμένο τόπο.
Το γενέθλιο Ωροσκόπιο είναι ο αστρολογικός χάρτης την στιγμή της γέννησης σε συγκεκριμένη πόλη.

Ωροσκόπος

Σαν Ωροσκόπος ορίζεται η Ανατολή του Ωροσκοπίου. Αποτελεί την ακμή του πρώτου οίκου και θεωρείται πολύ σημαντική η Ζωδιακή περιοχή που βρίσκεται καθώς και ο Πλανήτης που την Κυβερνά. Είναι λάθος να πιστεύει ο κόσμος πως αλλάζει Ζώδιο μετά τα 30 και πως γίνεται από το Ζώδιο του Ήλιου το Ζώδιο του Ωροσκόπου. Κάθε Ζωδιακή περιοχή ανάλογα με τον Πλανήτη ή το Σημείο που βρίσκεται σε αυτήν , ερμηνεύεται ανάλογα και κατέχει μια σημαντική θέση στον Αστρολογικό Χάρτη για τον δικό της λόγο.

favicon
Ελίνα Βατικιώτη
Ελίνα Βατικιώτη
Η Ελίνα Βατικιώτη είναι αναγνωρισμένη Αστρολόγος, ιδρύτρια του Elina Vatikioti Astrology School. Διδάσκει μαθήματα Αστρολογίας στο Αστρολογικό Σχολείο και στον ελεύθερο χρόνο της γράφει άρθρα στο blog της σελίδας του σχολείου. Είναι δημιουργός μιας εξαιρετικής τεχνικής για αστρολογική πρόβλεψη, την Τεχνική της Πεταλούδας, και μιας τεχνικής αυτογνωσίας βασισμένη στον Αστρολογικό Χάρτη, τον Μίτο της Αριάδνης.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *